Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007

Η ΕΠΕΛΑΣΗ.....ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ....

Ο πολυγραφώτατος και πανέξυπνος διατυπωτής εννοιών και σκέψεων, ο GREG, έχει ανεβάσει κάτι πολύ σημαντικό στο σημειωματάριό του, με τίτλο ΝΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ-ΝΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ.

Το κείμενο είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη πλήρες και γεμάτο από σκέψεις-προτάσεις για τις 16/9, που πραγματικά προβληματίζουν όσους το μελετήσουν, όπως πολύ σωστά ο ίωνας, μας προτρέπει με το πετυχημένο βιντεάκι.

Όμως, όλα αυτά (πάλι κατά τη ταπεινή μου γνώμη), διαπραγματεύονται σκέψεις και ιδέες που γυρνούν γύρω-γύρω από το θεωρητικό κομμάτι του προβλήματος.
Είναι βεβαιότατα χρήσιμες, αλλά.....

Το πρακτικό και το ουσιώδες είναι ότι ''το σύστημα'' αποδείχθηκε (για μια ακόμη φορά, για μερικούς που το υποστηρίζουν εδώ και χρόνια), ΤΟΥΡΛΟΥΜΠΟΥΚΙ.

ΤΟΥΡΛΟΥΜΠΟΥΚΙ, γιατί ΟΛΑ μα ΟΛΑ, στον έρημο (πριν και μετά τις φωτιές) τούτο τόπο, δουλεύουν τυχαίως, όπως λάχει και οι τελικές εκβάσεις των όποιων περιστατικών (εν προκειμένω οι φωτιές), δεν είναι αποτέλεσμα προσπαθειών αλλά ΤΥΧΗΣ και μόνο ΤΥΧΗΣ.

Άκουγα σήμερα το πρωϊ στον flash τον Νομάρχη Ηλείας να καταγγέλει ''ανεπαρκέστατο τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής επικαλούμενος συγκεκριμένα περιστατικά, ενώ μίλησε για ανύπαρκτα προληπτικά μέτρα.''

Έλεγε ότι ''ούτε χάρτη δεν ήξερε να διαβάζει, ούτε να δώσει κατευθύνσεις στα ελικόπτερα από που να πάρουν νερό.....''

Αργότερα στον ίδιο σταθμό, άκουσα τον βουλευτή που υπηρέτησε τη θητεία του στην Ελληνική πρεσβεία τουΠαρισιού, να λέει ότι ήταν στα ΣΕΤΑ στη μεγάλη πυρκαϊά, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής ήταν στα Στύρα και ο Υποδοικιτής στο Αλιβέρι και όταν τους τηλεφωνούσε για να τους υποδείξει μέτωπα πυρκαϊών, του έλεγαν ότι δεν έχουν εικόνα και δεν μπορούν να μιλήσουν ο ένας με τον άλλον.
Κατέλειξε δε με μία πρόταση (ο υπηρετήσας την θητεία του στο Παρίσι !!) ότι ''τώρα που ο Στρατός δεν έχει και πολύ δουλειά να κάνει, πρέπει τα καλοκαίρια να κατασκηνώνει στα δάση''

Δεν θα μπω στο τρυπάκι της πολιτι-κομματικής αντιπαράθεσης, ούτε θα μιλήσω για πρασινο-γαλάζιο-κόκκινο-κίτρινο-μπλε ανθρωπάκια και καταστάσεις.

Θα πιασω το πρόβλημα (κατά τη δική μου άποψη), από τα αρχίδια.

Δηλαδή από τη βάση του.

Πως βλέπω εγώ ότι τα πράγματα έπρεπε να γίνουν........

Στη στρατιωτική τέχνη, αυτή που διδάσκεται σε όλα τα βασικά σχολεία, αλλά σπουδάζεται και σε υψηλότερα σχολεία (ΑΣΠ, ΑΔΙΣΠΟ κ.λ.π), οι στρατιωτικοί μαθαίνουν ορισμένα βασικά πραγματάκια τα οποία, αν στη συνέχεια τα εφαρμόσει κανείς, ακόμη και σε άλλους επαγγελματικούς χώρους, μπορείνα οργανώσει τη δουλειά του και να προβλέψει (κατά το ανθρωπίνως δυνατό) την έκβαση της επίλυσης του προβλήματος ή του τομέα πάνω στον οποίο τα εφαρμόζει.

Τα πραγματάκια αυτά είναι:

Η μελέτη των παραγόντων του πεδίου των επιχειρήσεων,

Η ανάλυση της (τακτικής ) κατάστασης,

Η επιλογή του πιο κατάλληλου τρόπου ενεργείας, για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση,

Ο τρόπος υλοποίησης του καταλληλότερου τρόπου ενεργείας (που κατέβασε η γκλάβα μας).

ΜΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ

Τί παράγοντες είχαμε να αντιμετωπίσουμε στις πυρκαϊές;
  • Μεγάλη θερμοκρασία,
  • Ισχυρούς ανέμους,
  • Λίγα μέσα (επίγεια και εναέρια),
  • Πολύ μικρό χρόνο αντιδράσεως, λόγω των υπολοίπων παραγόντων,
  • Ηγεσίες (πολιτικές και πάσης φύσης διοικητικές), ξαναμένες από τον προεκλογικό οίστρο, στην ουσία παράλυτες για κάθε παραγωγική σκέψη και ουσιαστική πράξη.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ (ΤΑΚΤΙΚΗΣ) ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Χωρίς να αναφέρωμαι ξεχωριστά σε κάθε μία από τις περιοχές που πλήγηκαν από τις φωτιές (όλες είχαν τους ίδιους κοινούς παράγοντες), συγκεντρωτικά, η κατάσταση αναλύεται:

Διεσπαρμένα αεροπρικά μέσα.

Γιατί;
Για να έχουν όλοι οι ''δικοί'' μας και ,τοπικοί άρχοντες από κάτι τις, να νομίζουν έχουν.

Μειωμένο επίγειο προσωπικό και οχήματα πυρόσβεσης.

Λόγω των γνωστών εκκρεμμοτήτων (4.000 κενές θέσεις και μηδέν προμήθειες σε υλικό, γιατί ακόμα να βρούμε τους 5-6 νταβατζήδες).

Τοπική κοινωνία και ίσως αυτοδιοίκηση.

Που παίζει πρέφα στα καφενεία, ξημεροβραδιάζετε με τις μολδαβές και τις ουκρανές, στα μπαρ που ξεφύτρωσαν καταμεσίς του κάμπου, πρώην αποθήκες γεωργικών προϊόντων και εδώ και πολύ καιρό, μισοσκότινα καταφύγια, αυτής της ανεξήγητης (ή μήπως όχι) έλξης του μελαψού έλληνα από τα ανοιχτόχρωμα ουρί των πρώην σοσιαλιστικών δημοκρατιών της πάλαι ποτέ ΕΣΔΡ......

Ηγεσίες (κάθε επιπέδου και αρχής από όσες έχουν την ευθύνη για τις πυρκαϊές).

Του κομματικού τομέα.

Ριγμένες στη ''μάχη'' των εντυπώσεων και της καταμέτρησης των σταυρών.
Ανίδεες αλλά και συνάμα ''έξυπνες'' στο στυλ ''μην ανακατεύσεσαι με τα πίτουρα θα σε φάνε οι κότες''.
Ας το πυροσβεστικό να βγάλει το φίδι από την τρύπα.
Ρίξε και λίγο κόντρα Χόη-Φούρλα, βάλε και λίγο τον ποιητή να μιλήσει για τον ΄΄στρατηγό άνεμο'' νάχει να παίζει ο γιωργάκης και τα αλεκάκια και από δω παν κ' οι άλλοι.....

Του πολιτικού τομέα.

1. Στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Χωρίς να με νοιάζει που κομματικά ανήκει ο οποιοσδήποτε από αυτή (την ηγεσία), πιστεύω ότι για να διευθύνεις έναν αγώνα, όπως ήταν αυτός με τις πυρκαϊές, πρέπει να έχεις εκπαιδευτεί για αυτό τον λόγο, να έχεις κάνει ασκήσεις, να έχεις ιδρώσει από τα μικράτα σου, μέσα στο δάσος για να το ξέρεις.

Πρέπει να έχεις μάθει να διαβάζεις στρατιωτικό χάρτη (και όχι της SHELL που παίρνεις με 30 λίτρα αμόλυβδη) και να έχεις χαθεί μέσα στο δάσος και στα βουνά, προσπαθώντας να μάθεις, τα ''ιερογλυφικά'' της ΓΥΣ....

Έπρεπε να είχεις φωνάξει, τότε, που έβλεπες ότι δεν σου δίνανε την δυνατότητα (ασύρματο), να μιλάς με τα εναέρια μέσα, που ήξερες ότι θα στα φορτώσουν ξαφνικά.

Έπρεπε να είχες περπατήσει (αναγνωρίσεις εδάφους λέγονται στο στρατό), από τον χειμώνα ή την άνοιξη, όλη την περιοχή για την οποία ήσουν υπεύθυνος, κύριε Διοικητή της τάδε Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κύριε Αρχηγέ και Υπαρχηγοί του ΠΣ και όχι να χάνεστε μέσα στα βουνά και τα λαγκάδια της ζώνης που σας είχαν υπεύθυνους.

Έπρεπε να είχες αναγνωρίσει τις θέσεις υδροληψίας τότε....και όχι να ρωτάς τους κατοίκους από να στείλεις να πάρουν νερό τα ελικόπτερα.....

Έπρεπε τέλος να είχες απαιτήσει από την άνοιξη, στη ομάδα σου να είναι παρόντες οι δασικοί.

2. Στα ΠΣΕΑ (Πολιτικός Σχεδιασμός Εκτάκτου Ανάγκης)

Πρώτον είναι παρακλάδι του Υπουργείου εσωτερικών, δωσμένο στις Νομαρχίες. Επανδρώνεται, κατά βάση με απόστρατους στρατιωτικούς, που διορίζει, μετά από πρόταση του ΥΕΘΑ, το Υ. Εσωτερικών.

Ορισμένοι διοριζόμενοι όμως δεν είναι στρατιωτικοί, αλλά υπάλληλοι της Νομαρχίας, ειδικά στις Νομαρχίες που ο νομάρχης δεν έχει και τα καλλίτερα των αισθημάτων για ότι είναι ...χακί.

Ορισμένοι από τους τοπικά προϊσταμένους των ΠΣΕΑ, προσπαθούν να κάνουν την δουλειά τους όσο γίνεται καλίτερα, μέσα στα πλαίσια του αλλαλούμ της ΤΑ, είναι όμως και άλλοι που απλώς πληρώνονται, μια και που κανείς από τους προϊσταμένους τους δεν ξέρει να τους ελέγξει.....

Κατά γενική ομολογία, αλλά και αυταποδείκτως εκ των αποτελεσμάτων στις περιοχές που πλήγηκαν, μάλλον η ποιότητα της δουλειάς τους πρέπει να χαρακτηρισθεί από μηδέν έως μηδέν.

Το λέω αυτό γιατί αν την είχαν κάνει και δεν εισακούσθηκαν, τότε γιατί δεν είχαν παραιτηθεί;

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΙΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Για να επιλέξεις τον πιο κατάλληλο τρόπο, πρέπει να έχεις τουλάχιστον δύο.
Για να τους έχεις, πρέπει να ξέρεις τι γίνεται. από που άρχισε η φωτιά, προς τα που κατευθύνεται, πόση ένταση έχει ο άνεμος, ποιες είναι οι προβλέψεις για το επόμενο 24ωρο κ.λ.π.

Όλα αυτά ο υπεύθυνος επικεφαλής Πυροσβέστης πρέπει να τα ξέρει ή να τα μάθει άμεσα.
Επιστημονικές μελέτες και εμπειρίες, κυρίως των Γάλλων, λέν ότι η επέμβαση πρέπει να γίνει στα πρώτα 10 λεπτά.
Μετά τρέχα γύρευε και Νικολό καρτέρει.....

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

και εδώ είναι το ζουμί... της υπόθεσης.

Τα αεροπορικά μέσα δεν κατακερματίζονται, όπως τάχει το ΠΣ.
Παραμένουν συγκεντρωτικά σε καίρια σημεία του ελλαδικού χώρου, που να μπορούν να επεμβαίνουν, όλα ή σχεδόν όλα μαζί, να μη ξεχνάμε, τα πρώτα 10 λεπτά.

Τώρα τι σκέψεις επικράτησαν και σπείραμε 1, ή 2 εδώ εκεί και παρακάτω, ας το βρούν οι ''αρμόδιοι''.

Επίσης ακόμη και αυτό να παραδεχθούμε, ότι δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, πως να υλοποιήσεις το σχέδιο κατάσβεσης όταν, για να βρεί νερό ένα ελικόπτερο έπρεπε να πάει 50 ναυτικα μίλλια μακρυά και 50 να γυρίσει 100, με ταχύτητα πτήσης 80 ναυτικά μίλλια όταν ήταν φορτωμένο, από τη στιγμή πού έριχνε την κουβαδιά, μέχρι την επόμενη ήθελε περίπου μισή ώρα να επιστρέψει.
Σούφυγε η φωτιά αρχιταβλαδόρεεε!!

Που ήταν οι δεξαμενές νερού, για τις οποίες οι ΤΑ έχει πάρει από πολλά χρόνια τώρα λεφτά;

Που ήταν οι χωροταξική κατανομή των εναέριων μέσων, σε μια περιοχή όπως η Ηλεία που συνδιάζει το πεδινό αλλά και το πολύ διακεκομένο ορεινό;

Αλλά ποιός να τα σκεφτεί όλα αυτά;

Δεν θα μιλήσω για τα πληρώματα των επίγειων μέσων πυρόσβεσης. Οι άνθρωποι με τις συνθήκες διοίκησης και επικοινωνίας που επικρατούν, δεν ήταν μόνο ήρωες αλλά υπεράνθρωποι.

Πού ήταν τα σχέδια εκκένωσης των κατοικημένων τόπων;

Υπήρχε συντονιστικό κέντρο σε κάθε ένα από τους νομούς που επλήγησαν;

Είχε στη σύνθεσή του δασολόγο, μετεωρολόγο, εκπρόσωπο της ΜΑΕΔΥ, ή της ΠΑ;
Εκπρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ΕΛΑΣ, για να του λέει τις ιδιαιτερότητες της κάθε μιας περιοχής;

Δεν νομίζω, εκ του αποτελέσματος !!


Εδώ ξανακάηκε η Ηλεία, γιατί ο αδαής ο πυροσβέστης, έστειλε στην Ανδραβίδα όλα τα αεροπορικά μέσα και μήτε έλαβε (αν το κατάλαβε) υπόψη του, τις προγνώσεις των μετεορολόγων ότι την επομένη θα είχαμε χαμηλή νέφωση και ότι έπρεπε να κάνει μεταστάθμευση, στον Άραξο

Είπα πολλά.

Οι ανεγκέφαλοι που μας κυβερνούν χρόνια τώρα, είτε το λένε είτε δεν το λένε, αναγνωρίζουν ότι το κομμάτι που λέγεται ΕΔ, ακόμη ευτυχώς, είναι το πιο καλά οργανωμένο και μπορεί να λειτουργήσει.

Δείλιασαν όμως να το βγάλουν έξω, για να μην κατηγορηθούν ότι το Υπ. Εσωτερικών δεν είχε κάνει καλά τις δουλειές του. Έπρεπε να καεί η μισή Ελλάδα γιανα το πάρουν απόφαση!!

Μικροκομματικά σκεπτόμενοι.

Θέλοντας να κρύψουν το πόσο αλλοτριωμένες είναι οι δημόσιες υπηρεσίες από το ρουσφέτι, τον παραγοντισμό και τον μικροκομματισμό.

Κανένας τους δεν είπε ευθαρσώς ότι είμαστε ένα μπουρδέλο χωρίς τσατσά, για βάζει κάπου-κάπου και καμμιά τάξη στους ....καυλωμένους για εξουσία και κομματκό μπραβιλίκι.

''Τα λέει αυτά γιατί είναι του ΠΑΣΟΚ, ή της ΝΔ, ή του ΣΥΝ, ή του ΚΚΕ, ή του ΛΑΟΣ'',
λένε τα παπαγαλάκια, πάνω στα καμμένα ...

Βρε άει σιχτίρ όλοι σας !!

Πέσατε πάνω στην Ελλαδίτσα όπως το τσιγγαναριό από το Ζεφείρι, στον Πύργο !!!


8 Comments:

At Σάββατο, Σεπτεμβρίου 01, 2007 10:26:00 π.μ., Blogger Greg said...

Αφού σ' ευχαριστήσω για τα καλά λόγια (τα οποία ανταποδίδω!) και σε συγχαρώ για την εξαιρετική και εκτεταμένη ανάλυση, θα σταθώ στην φράση:

Οι ανεγκέφαλοι που μας κυβερνούν χρόνια τώρα, είτε το λένε είτε δεν το λένε, αναγνωρίζουν ότι το κομμάτι που λέγεται ΕΔ, ακόμη ευτυχώς, είναι το πιο καλά οργανωμένο και μπορεί να λειτουργήσει.

Θα έλεγα (μια και διάβασα προσεκτικά όλα τα παραπάνω) ότι η ανάθεση στο τοπικό στρατιωτικό διοικητή της ευθύνης του συντονισμού είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ!

Συνεργαζόμενος με το Δασαρχείο την Αστυνομία και την Πυροσβεστική (που σε τοπικό επίπεδο έχουν έχουν νεαρώτερους άρα και πιό άπειρους διοικητικά βαθμοφόρους) μπορεί να είναι αποτελεσματικώτερος όλων! Γιατί:

Έχει το συντεταγμένο προσωπικό (και όχι το τουρλουμπούκι των ντόπιων που τρέχανε δώθε κείθε ματαιοπονώντας),

έχει γνώση των τοπικών εδαφικών και άλλων συνθηκών,

έχει μπουλντόζες, υδροφόρες, γεννήτριες (για να αντλεί νερό όταν το ρεύμα έχει "πέσει"),

δεν έχει (συνήθως) πολιτικές αγωνίες να ικανοποιήσει,

αντιλαμβάνεται τις πραγματικές δυνατότητες και των αεροπλάνων και των οχημάτων και των ελικοπτέρων και δεν περιμένει από την καφετέρια να σβήσει η φωτιά με ρίψεις νερού!

Μου θυμίζουν επ' ευκαιρία όλα αυτά κάτι αφελέις που πιστεύουν ότι μπορείς να κερδίσεις πόλεμο μόνο με την Αεροπορία!!!

Τί έκαναν λοιπόν τα "καλόπαιδα"; Του πήραν την ειρηνική αρμοδιότητα αυτή που είχε μέχρι τη δεκαετία του 80 και έφτιαξαν την "Πολιτική προστασία" να σβήνουν τις φωτιές από την Αθήνα! Γιατί ο στρατός (παρά τις χούντες κλπ.) λόγω του όποιου κοινωνικού έργου παρήγαγε, είχε (όπως και η εκκλησία) 80% εκτίμηση στα λαϊκά στρώματα, εν' αντιθέσει με τα κόμματα... Πώς φαίνεται ότι έχω δίκιο; Μα οι δημοσιογραφίσκοι μόλις ανέλαβε δράση έσπευσαν να μας "ειδοποιήσουν" ότι τρόμαξε ο λαός απ' τους πολλούς φαντάρους!!! Μετά (αναγκαστικά) η "γραμμή" άλλαξε...

 
At Κυριακή, Σεπτεμβρίου 02, 2007 5:32:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

Σε ευχαριστώ και γώ με τη σειρά μου GREG.
Έτσι είναι όπως τα λες και συμφωνώ μαζί σου και για την αποτελεσματικότητα ενός - ακόμη - οργανωμένου συνόλου που το λένε ΕΔ, αλλά και για τους λόγους που οδήγησαν στην ''μετεξέλιξη'' του συστήματος πυρόσβεσης, που κοιτά, από τις καφετέριες ....τις φλόγες να παιρνούν!!
Ναι κάτι πρέπει να γίνει γιατί δεν πάει άλλο!!

 
At Τρίτη, Σεπτεμβρίου 04, 2007 1:57:00 μ.μ., Blogger Michalis said...

Πολύ καλί δουλεία !!! Συγχαρητήρια !!! Αν θες να δεις αστεία βίντεο μπορείς να επισκέπτης ://funniestvideoclips.blogspot.com/ όπου εκεί μπορείς να βρεις συλλογές από επιλεγμένα αστεία βίντεο. Απόλαυσε…

 
At Τρίτη, Σεπτεμβρίου 04, 2007 8:27:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

giati den lete tipota gia to biblio ths ST tora poy einai ekloges?

 
At Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 06, 2007 6:22:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

http://www.youtube.com/watch?v=ojAIjiK-bgw

 
At Σάββατο, Σεπτεμβρίου 08, 2007 9:36:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

@ michalis
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

 
At Σάββατο, Σεπτεμβρίου 08, 2007 9:39:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

@ ανώνυμος 4-9-2007
Κι' αν δεν έχουμε πει για το βιβλίο και τα παρασκήνια λόγια και λόγια....Τόσα που και η ΝΔ και το Πασοκ έχουν χάσει πολλούς σταυρούς...

 
At Σάββατο, Σεπτεμβρίου 08, 2007 9:41:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

@ ανώνυμος 6-9-2007

Πολύ ευρηματικό αν και πλήρως κιμματικοποιημένο, θέση που δεν εκφράζει (ή έτσι τουλάχιστον νομίζω) το μπλόγκ μου.
Σε ευχαριστώ πάντως για την επίσκεψη.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home