Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2007

FOOD FOR…THOUGTHS

ή απλά
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ….. ΜΙΑ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ.

Τις προάλλες, πήρα ένα e-mail, (εγώ και άλλοι 9 παραλήπτες, τους οποίους δεν ξέρω), με το οποίο ένας νυν Βουλευτής, της συμπολίτευσης, μου γνωστοποιούσε το κείμενο μιας ερώτησής του προς την κα ΥΕΠΘ, με ημερομηνία 28-12-06, στο οποίο, αφού παρέθετε, όλες τις γνωστές παρατηρήσεις για το βιβλίο Ιστορίας της Στ Δημοτικού, κατέληγε στην ερώτηση:

« ΕΡΩΤΑΤΑΙ
η κ. Υπουργός

Τι προτίθεται να πράξει σχετικά με όσα επισημάνθηκαν παραπάνω για το βιβλίο της Στ’ Δημοτικού Σχολείου; »

Θεώρησα ότι θα έπρεπε να του απαντήσω, μια και μου δόθηκε η ευκαιρία και του έστειλα το παρακάτω e-mail:
(για λόγους δική μου δεοντολογίας δεν αναφέρω το όνομά του, ούτε ανεβάζω το κείμενο της επερώτησής του, μια και στο ΥΓ της απάντησής μου, όπως θα δείτε, του έγραψα ότι θα το ανεβάσω, αλλά ακόμη δεν έχω καμμία απάντηση στα ερωτήματα που του υπέβαλα).

« Αγαπητέ κύριε Βουλευτά

Στις 20-12-2006, έλαβα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο
( bardisova@yahoo.gr ) αντίγραφο της επερώτησής σας στη Βουλή για το Βιβλίο της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού.

Οφείλω να ομολογήσω ότι μαζί με τον συνάδελφό σας κ. Παπαθεμελή, είσαστε οι μόνοι 2 (ίσως και να κάνω λάθος και να έχω παραλείψει κάποιους), από τους 300 (που, με και μας εκπροσωπούν), που θίγετε το θέμα, το οποίο τουλάχιστον στο διαδίκτυο και στα ελληνικά ηλεκτρονικά ημερολόγια (blog), έχει πάρει μεγάλες και θα τολμούσα να πω, σοβαρές διαστάσεις, αν κανένας συγκρίνει τη δύναμη που καμμιά φορά μπορεί να έχουν αυτές οι κινητοποιήσεις.

Σε ότι αφορά δε τη δύναμη των blogers, μπορούν οι συνεργάτες σας, να την διαπιστώσουν και να σας ενημερώσουν, αφού δουν ότι το περιοδικό ΤΙΜΕ, που κάθε χρόνο βγάζει ‘’το πρόσωπο της χρονιάς’’, για το 2006 ανάδειξε, αυτούς που χρησιμοποιούν το διαδύκτιο για να εκφράσουν απόψεις, σκέψεις, θέσεις, κρίσεις και επικρίσεις.

YOU, yes YOU.

You control the information age.

… .γράφει στο εξώφυλλό του.

Ας έλθω όμως σε μερικά θέματα για τα οποία θα ήθελα να σας ενημερώσω, με το δικαίωμα που μου δίνεται, αφού είμαι παραλήπτης της ενέργειάς σας αυτής:

(βέβαια τον τρόπο και τους λόγους που επιλέξατε το δικό μου e-mail, μεταξύ των 10 παραληπτών, θα με ενδιέφερε πάρα πολύ να τους μάθω και θα ήθελα κάποιος συνεργάτης σας να με ενημερώσει, μέσω της ίδιας οδού).
Κύριε Βουλευτά

1. Για το θέμα αυτό, έχουν γραφτεί, όπως σας είπα πάρα πολλά.
Ενδεικτικά σας λέω ότι σχετικά, με το θέμα σχόλια έχουν κάνει στο διαδίκτυο, οι blogers :

Ο VIVE ρεε PERICOLOZAMENTE… εδώ και εδώ .

Ο Μάρκος με τα καλά τα μούσια εδώ και εδώ.

Ο ΠΗΓΑΣΟΣ (η ταπεινότητά μου) εδώ και εδώ .

Επίσης σχόλια μπορείτε να βρείτε και

Στην ιστοσελίδα ΑΝΤΙΒΑΡΟ.

Στο περιοδικό ΑΡΔΗΝ.

2. Βέβαια όσα μνημονεύω παραπάνω, είναι μόνο ενδεικτικά. Υπάρχουν πολλοί που αγωνιούν για το ΠΟΥ ΠΑΜΕ, ερώτημα στο οποίο θα ήθελα να σταθώ για λίγο, προσπαθώντας να κάνω και μία κριτική για το δικό σας ερώτημα, προς την κ.Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

α. Πολιτικά ανήκετε σε έναν χώρο, που ως βάση του έχει όλους τους παραδοσιακά δεξιούς και πρόσφατα (μετά και από σχετική εισήγηση του κ. Γ. Λούλη), επεκτάθηκε και στον λεγόμενο ‘’μεσαίο χώρο’’. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι οι ψηφοφόροι σας, προέρχονται από διάφορα στρώματα. Στρώματα που έχουν μέσα τους, απόγονους μακεδονομάχων, εν ενεργεία και αποστρατεία στρατιωτικούς και προσωπικό των Σωμάτων ασφαλείας, απόγονους θυμάτων των τελευταίων πολέμων, μεταξύ των οποίων και του εμφυλίου – όπως κατά νόμο ή κατά ‘συνθήκη’’ ονομάζεται ο αγώνας εναντίον του τότε ΚΚΕ και του στρατιωτικού του κοματιού του ΕΛΑΣ– και γενικά, κόσμου που εκφράζεται μέσα από τις, κακώς βέβαια, αποκαλούμενες ‘’συντηρητικές απόψεις’’. Εσείς δε, θεωρείσθαι, ως ένας βουλευτής με φρέσκιες αρχές και ιδέες. (ίσως να πέφτω έξω, πολύ ή λίγο, αλλά έχω σχηματίσει αυτήν την εντύπωση μετά από συζητήσεις με πολλούς φίλους που ψηφίζουν στην πόλη σας).

β. Βέβαια, η κοινοβουλευτική δραστηριότητα, των βουλευτών της περιφέρειας, όταν δεν τους έχουν δοθεί υπουργικά ή υφυπουργικά καθήκοντα, θεωρώ ότι είναι περιορισμένη και - αν ισχύει αυτό - κινούμενη μέσα στα πλαίσια της ‘’κομματικής πειθαρχίας’’ που επιβάλλει (και πολλές φορές καλώς), το ισχύον κοινοβουλευτικό σύστημα. Με βάση αυτή την υπόθεση, θεωρώ ότι η κίνησή σας να καταθέσετε την ερώτηση στη κ. Υπουργό, μπορεί να ενταχθεί στη σφαίρα μιας ‘’κίνησης για τα μάτια των ψηφοφόρων σας’’ και δεν μπορεί να έχει την δυνατότητα ίσως και την πρόθεση, παραπέρα πίεσης της κυβέρνησης.

γ. Το παραπάνω σκεπτικό δεν έχει ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ πρόθεση να υποβαθμίση θεσμούς και πρόσωπα, δηλώνω δε ότι είναι μια ΚΑΘΑΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ άποψη, όπως μου έχει δημιουργηθεί βλέποντας και διαβάζοντας την καθημερινότητα. Βέβαια, με βάση τη λαϊκή σοφία του ‘’από το ολότελα καλή και η Παναγιώτενα’’ κε Βουλευτά, η ενέργειά σας, για μένα είναι κάτι.

δ. Αναρωτιέμαι όμως γιατί η κυβέρνηση άφησε να διανεμηθούν στα σχολεία και στα γυμνάσια, αυτό, αλλά και άλλα βιβλία, που κάθε άλλο παρά δίνουν την αλήθεια στα παιδιά μας ;

ε. Για να υποστηρίξω το σοβαρό του ρωτήματός μου, θα αντιγράψω ένα κομμάτι από το άρθρο του κ. Κ.Ζουράρι στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ με τίτλο ‘’ΠΡΟΣΩΠΙΑ ΚΑΙ ΡΑΓΙΑΔΙΚΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΕΣ’’, νομίζω ότι …τα λέει όλα :


« Δεν μπορείς να αρχίζεις για παιδιά 11 με 12 χρονών μια ‘’αφήγηση’’ που ξεκινάει από ξένους τόπους και ξένα μέρη προς τα οποία δεν έχουν τα παιδιά καμμιά βιωματική σχέση… Το παιδί πρέπει να ξεκινά από το οικίον και να πηγαίνει προς το άγνωστο, ώστε να έχει μία δυνατότητα αναγωγής και αναφοράς. Αλλιώς μένει ξεκρέμαστο το παιδί, στο αφηρημένο και το μακρινό. Το μακρινό γίνεται κοντινότερο μόνον όταν αυτό το οδηγήσεις προς εκείνο που είναι οικείο στο παιδί……………. ».

στ. Θα μπορούσα να πω ότι θα ήμουν ‘’ικανοποιημένος’’ από μια ενέργεια ενός από τους εκπροσώπους μου στη Βουλή των Ελλήνων, όπως είσαστε εσείς, αν, πρώτο δεν ήταν ένας ή δύο αλλά περισσότεροι βουλευτές – μακάρι όλοι – που θα ρωτούσαν. Δεύτερο, αν η ερώτηση δεν είχε τόσο ήπιο χαρακτήρα, γιατί τι άλλου είδους μπορεί να είναι όταν σε τελική ανάλυση την ρωτάτε « τι προτίθεται να πράξει…». Τρίτο και τελευταίο αν σας άκουγα να βγαίνατε και να λέγατε τα πράγματα με το όνομά τους, δηλαδή όχι τι προτίθεται να πράξει αλλά ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΑΜΕΣΩΣ όλα τα σχολικά βιβλία ιστορικής φύσης που ΠΑΡΑΠΟΙΟΥΝ την ιστορία.

ζ. Κύριε Βουλευτά, ενώ επιφανειακά η ενέργειά σας, έχει κάποια σημασία για τους ψηφοφόρους σας, που δεν είναι σε θέση ή δεν θέλουν να είναι σε θέση, να ερμηνεύουν τα πράγματα με το όνομά τους, στην ουσία είναι απλά μια κίνηση ‘’εντυπωσιασμού’’ του απλού κόσμου, που μέσα στην γενική, περί τα εθνικά ζωτικά μας συμφέροντα, ραστώνη, όπως σας είπα και παραπάνω, είναι …κάτι.

η. Για μένα (και παίρνω το θάρρος, γιατί είμαι παραλήπτης ..ΠΡΟΣ, στο ηλεκτρονικό σας μήνυμα), η κίνηση σας αυτή είναι μια κίνηση ‘’εντυπωσιασμού’’ των μη υποψιασμένων, είναι μια ενέργεια καταδικασμένη από την αρχή σε αποτυχία, γιατί δεν έχει το ειδικό βάρος του ‘’αιτούμενου’’ (απαλά τι προτίθεσται να πράξεται κα Υπουργός), είναι ‘’κενό γράμμα’’. Αλήθεια εσείς ως Βουλευτής του Βορρά, αλλά και οι λοιποί συνάδελφοί σας όλων των κομμάτων, του τόσου παραμελημένου Βορρά, τι έχεται να πείτε – όχι σε μένα αλλά στις κυβερνήσεις σας - για την απομόνωση του Βορρά, προς όφελος του Νότου; Τι έχεται να πείτε – όχι σε μένα αλλά στις κυβερνήσεις σας – για το μπάχαλο που επικρατεί στην εξωτερική μας πολιτική ως προς τις ‘’διαφορές’’ μας με τα Σκόπια; Τι θα πείτε αύριο, στους ψηφοφόρους σας, ότι κάνατε, για να μην ονομάσουν τα Σκόπια το αεροδρόμιό τους σε ‘’Μέγα Αλέξανδρος’’ και αυτό της Αχρίδας σε ‘’Απόστολος Παύλος’’; Θα εκτιμήσετε ότι κάθε ‘’αναμπουμπούλα’’ και κάθε θέμα κρατά σε ενδιαφέρον τον μέσο Έλληνα πολίτη το πολύ 2-3 μέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα ‘’χαθήτε’’ για να μην απαντήσετε σε ‘’δύσκολες’’ ερωτήσεις;

θ. Γιατί κε Βουλευτά δεν ‘’κτυπάτε’’ το θέμα στο ‘’κόκαλο’’; Γιατί κε Βουλευτά, δεν ζητάτε ευθέως την απόσυρση των βιβλίων αυτών που ‘’γενιτσαρίζουν’’ τα βλαστάρια μας; Και για να το πάω και λίγο πιο βαθειά το θέμα, κε Βουλευτά, ο κ. Κώστας Καραμανλής, η κα Υπουργός και οι Υφυπουργοί της, εσείς, η ΚΟ της ΝΔ, ήταν ενήμεροι για τα βιβλία και το περιεχόμενό τους; Αν όχι, ΟΦΕΙΛΕΤΕ για ένα ακόμη λόγο, να ζητήσετε, όχι «τι προτίθεται να πράξει…» η κα Υπουργός, αλλά να ζητήσετε να αποσύρει αμέσως το βιβλίο. Και το λέω αυτό, γιατί κε Βουλευτά στην εισαγωγή της ερώτησής σας, καλώς μεν, αναφέρετε ότι τα βιβλία ‘’συντάχθηκαν μετά από εντολή της προηγούμενης κυβέρνησης’’, αλλά σεβαστέ μου Βουλευτά, δόθηκαν στα σχολεία από τη τωρινή κυβέρνηση, που είναι κυβέρνηση του κόμματος με το οποίο εκλεγήκατε. Τούτο είναι το μεγάλο πρόβλημα, αυτό που πολλοί, ίσως μερικές ή πολλές φορές άδικα, σας καταλογίζουν (ως κόμμα), ότι αν και συμπολίτευση σήμερα, κάνετε αντιπολίτευση στην σημερινή αντιπολίτευση.

ι. Τα πράγματα πρέπει – κατά την ταπεινή και αμελητέα άποψή μου – να τα λέμε απλά και ξεκάθαρα. Η αλήθεια είναι αυτή που δεν πρόδωσε ποτέ κανέναν κε Βουλευτά, και όσα λέγονται και ‘’παίζονται’’ γύρω από τις ‘’επερωτήσεις’’, αν μη τι άλλο δεν λένε την αλήθεια ή έστω τη πλήρη αλήθεια.

3. Κλείνοντας κε Βουλευτά τις σκέψεις μου αυτές, που εσείς μου δώσατε αφορμή να εκφέρω, θα σας θυμίσω κάτι που έγραψε στα απομνημονεύματά του ο άδολος Κρητικός Μακεδονομάχος Ευθύμιος Καούδης :


« Ο Καραβίτης λέει ότι ο αποθανών δεδικαίωται, εγώ λέω ότι η αλήθεια πρέπει να λέγεται κ’ έστω πικρά, ετότε λοιπόν κατά τον Καραβίτη πρέπει ν’ αποσιωπήσομε τα λάθη μερικών διότι δεν ζουν, εγώ όμως θα τα γράψω και ό,τι θέλουν ας λένε, εγώ μέχρι τώρα είχα τη γνώμην ότι ό,τι λέει καθ’ ένας δια τον εαυτόν του δεν έχει αξίαν, αλλά όσαν λένε άλλοι δι΄αυτόν».

Λόγια, αυτού του πρώτου αντάρτη του Μακεδονικού Αγώνα, από το χωριό Καλλικράτη των Σφακίων της Κρήτης, που πέθανε στη Θεσσαλονίκη, στις 17 Δεκεμβρίου 1956, σε ηλικία 96 ετών και για τον οποίον ο Ελευθέριος Βενιζέλος ( τη πολιτική του οποίου ο αρχηγός σας κος Κ. Καραμανλής μελέτησε στη διατριβή του για το μεταπτυχιακό του), δημόσια αποκάλεσε αφανή ήρωα και αφοσιωμένο και εμπειροπόλεμο συνεργάτη του σε όλους τους εθνικούς αγώνες.

«…..’Οσα λένε οι άλλοι δι’ αυτόν…», η καλώς εννοούμενη υστεροφημία, για τις πράξεις και τα έργα.

Λόγια ενός Μακεδονομάχου, κτίστη στο επάγγελμα, όταν δεν έσφαζε τους κομιτατζήδες και δεν προστάτευε, με το σώμα του, τον Μελά και τους άλλους Μακεδονομάχους Αξιωματικούς, της ‘’παλιάς Ελλάδας’’.

Λόγια και έργα κε Βουλευτά.

Έργα που είχαν αποτέλεσμα, κτισμένο στην αιματολάσπη αυτών των άδολων και εκτός του ‘’συστήματος’’ ανθρώπων, για να έχω εγώ σήμερα τη δυνατότητα να επικοινωνώ μαζί σας, μέσω του διαδικτύου και σεις να εκλέγεσθε Βουλευτής της Μακεδονίας, μιας περιοχής που τα σχολικά μας βιβλία, ‘’δεν κάνουν καμμία μνεία, έστω και γενική..’’, όπως ρωτάτε την κα Υπουργό.

Τα δικά μας (σας) έργα κε Βουλευτά ποια είναι;

Όχι «τι προτίθεται να πράξει…» αλλά ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΣΥΡΕΙ, θα έπρεπε να την ρωτήσετε και εσείς και οι λοιποί 299…

Ευχαριστώ

ΠΗΓΑΣΟΣ


ΥΓ

Σας ενημερώνω ότι τις παραπάνω σκέψεις θα μπορείτε να τις διαβάσετε και στο ηλεκτρονικό μου ημερολόγιο στην διεύθυνση ΠΗΓΑΣΟΣ (pigasos.blogspot.com) »

8 Comments:

At Τρίτη, Ιανουαρίου 02, 2007 9:07:00 μ.μ., Blogger Greg said...

Προσυπογράφω!

 
At Τρίτη, Ιανουαρίου 02, 2007 9:16:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

Σκέπτομαι, αν έχω απάντηση (ενδέχεται και να μην έχω), να ανεβάσω το όνομά του. Θα περιμένω όμως να μου απαντήσει, ότι απάντηση και α μου δώσει. Ευχαριστώ και για τη στήριξη. Βλέπεις, ότι δίκαια το ΤΙΜΕ, μας έδωσε (τους blogers)τη πρωτιά για το 2006... Κάποιοι μας διαβάζουν...!
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

 
At Τρίτη, Ιανουαρίου 02, 2007 9:22:00 μ.μ., Blogger vangelakas said...

Ναι ναι...

Καλή χρονιά...

 
At Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2007 12:35:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Kala, an pisteveis oti tha diavasei o vouleftis olo afto to katevato, tha eisai poly agathos (=efpistos).

 
At Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2007 9:05:00 π.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

@ vangelakas
Καλή χρονιά και σε σένα vag.

 
At Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2007 9:10:00 π.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

@ anonymous
Αγαπητέ μου ανώνυμε, πιστεύω ότι θα το διαβάσει κάποιος από τους 4 (τόσους του προβλέπει ο νόμος) συμβούλους του κ. Βουλευτού, που πληρώνω εγώ και όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες αυτού του δύσμοιρου τόπου, όπως πιστεύω ότι θα τον ενημερώσουν για το περιεχόμενο του ''κατεβατού'' όπως όπως το λες. Εκείνο που θέλω να δώ είναι ΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ στα ερωτήματα που του λέω, γιατί εκεί είναι το ζουμί του θέματος.
Οψώμεθα λοιπόν...

 
At Πέμπτη, Ιανουαρίου 18, 2007 2:06:00 π.μ., Blogger Μάρκος said...

Δεν έστειλε μόνο σε σένα. Έστειλε και σε μένα, αλλά και σε άλλους. Φαίνεται ότι έστειλε σε όλους όσους υπέγραψαν κατά δεκάδες.

 
At Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2007 5:11:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

μαλλον έχεισ δικαιο μαρκο. Για να ''κονομήσουμε κανα σταυρουλάκι'' το κάνει...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home