Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2006

ΚΑΛΩΣ ΜΑΣ ΗΛΘΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΕ......


Που μας ήλθε, όπως ενημερωθήκαμε από τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Ε. Αντώναρο :

«….. για μια ανταποδοτική επίσκεψη, εξ όσων γνωρίζω, του αρχηγού του Τουρκικού Επιτελείου σε σχέση με επίσκεψη την οποία πραγματοποίησε πριν από λίγο καιρό ο αρχηγός του Ελληνικού Επιτελείου, ο ναύαρχος κ. Χηνοφώτης στη γείτονα χώρα».

Για να ανταλλάξει απόψεις, με τον Αρχηγό του Ελληνικού ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Χηνοφώτη - όπως μαθαίνουμε από το Τούρκικο Γενικό Επιτελείο – επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και να διερευνήσουν τρόπους επαύξησης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης.

(την επίσημη από τουρκικής πλευράς ανακοίνωση μπορούμε να τη διαβάσουμε εδώ .

Από το οποίο σημειώνω ότι γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1940, αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Ακαδημία (αντίστοιχη της δικιά μας ΣΣΕ) το 1963, ως Αξιωματικός του Πεζικού. Υπηρέτησε στο SHAPE στη Μονς του Βελγίου, στο τμήμα πληροφοριών, αργότερα δε στο Επιτελείο του AFSOUTH στη Νάπολη της Ιταλίας, ως Διευθυντής του τμήματος πληροφοριών του Στρατηγείου. Προήχθηκε στο βαθμό του Ταξιάρχου το 1988, στο βαθμό του Υποστρατήγου το 1992, στο βαθμό του Αντιστρατήγου το 1996. Στο 2000 προήχθηκε στο βαθμό του Στρατηγού και τοποθετήθηκε ως Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου μέχρι το 2003. Έγινε Αρχηγός του Στρατού Ξηράς το 2004 και έγινε Αρχηγός των Τούρκικων Ενόπλων Δυνάμεων στις 28-8-2006.

‘’Μία από τις πρώτες προτεραιότητες του νέου Αρχηγού είναι το Κουρδικό’’,
όπως έγραψαν οι τουρκικές εφημερίδες στις 30-8-2006, ημέρα που στην Τουρκία γιορτάζεται το Πόλεμο για την Ανεξαρτησία της 1919-1922 (δηλαδή τη νίκη επί της Ελλάδος το 1922, στο Μικρασιατικό μέτωπο), αλλά και έκανε το ντεπούτο του ως Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο απερχόμενος Αρχηγός ο Στρατηγός Οζκιόκ, στο βιβλίο επισκεπτών του Anitkabir του μαυσωλείου του Κεμαλ Ατατούρκ, στην Άγκυρα, στις 30-8-2006, έγραψε :

‘’ Μη φοβάσαι, οι Τούρκικες Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ξεκάθαρη γνώση για το πόσο σκληρά αυτό το Έθνος πάλεψε για να φθάσει σε αυτές τις μέρες ακμής και ευημερίας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι έτοιμες, να πεθάνουν για τη όμορφη Πατρίδα, που είναι ο ιερός μας όρκος, να υπεραμυνθούν τις αρχές της μοντέρνας δημοκρατίας που εσύ δημιούργησες και να διατηρήσουν την αδιαίρετη ενότητα του Κράτους και του Έθνους’’

Ο τότε (30-8-2006) Διοικητής της Ιης Στρατιάς και σήμερα Αρχηγός του Τούρκιού Στρατού Ξηράς (το δικό μας ΓΕΣ) Στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, στο μνημείο της Δημοκρατίας, στη πλατεία Ταξίμ, έγραφε στο αντίστοιχο βιβλίο :

‘’ Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι αποφασισμένες να επληρώσουν το χρέος τους να προστατεύσουν το μεγάλο επίτευγμά σου: τη δημιουργία της Τουρκικής Δημοκρατίας, την αδιαίρετη ενότητα του Κράτους και του Έθνους και της αρχές της δημοκρατίας’’


Τη ίδια μέρα ο νέος Αρχηγός των Τουρκικών ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Μπουγιούκανιτ, σε ομιλία του για την επέτειο τόνιζε ότι :

‘’το έθνος βρίσκεται αντιμέτωπο με δύο απειλές, τον θρησκευτικό φανατισμό και τις διαμελιστικές τάσεις’’

‘’..και ότι πιστεύει ότι το έθνος έχει την αυτοπεποίθηση να αντισταθεί και στις δύο απειλές. Η Τουρκία βρίσκεται σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα αλλά ο Κεμαλικός πατριωτισμός (σσ βλέπε Εθνικισμός) και η απαλλαγή του πνεύματος από τις θρησκευτικές επιρροές (σσ βλέπε κοσμικό χαρακτήρα), είναι τα δύο θεμέλια πάνω στα οποία το λαμπρό μέλλον της Τουρκίας θα βασισθεί. Μη ξεχνάτε ότι αυτοί που προσπαθούν να σπρώξουν τη Τουρκία σε ένα βάραθρο σκότους ή αυτοί που προσπαθούν να βάλουν αδελφούς να πολεμούν με αδελφούς, θα πνιγούν στις ίδιες τους τις ψευδαισθήσεις, γιατί το Τουρκικό Έθνος δεν θα επιτρέψει τέτοιους σκοπούς . Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα προστατεύσουν το Έθνος, όπως κάνανε πάντα ’’.

Αν κανείς μελετήσει με προσοχή ότι οι Στρατηγοί έγραψαν, στα βιβλία επισκεπτών και είπαν στις ομιλίες τους (το κάνουν εξ’ άλλου σε κάθε ευκαιρία), θα ξεχωρίσει τα εξής νοήματα :

Διαφύλαξη και διατήρηση του εθνικού κράτους.
Διαφύλαξη και διατήρηση του ενιαίου κράτους.
Διαφύλαξη και διατήρηση του κοσμικού κράτους.

Αυτοί είναι οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους βασίσθηκε η φιλοσοφία της σκέψης του Κεμάλ και της σημερινής Τουρκίας, με τη πλήρη παρεμβατικότητα του στρατιωτικού κατεστημένου στα πολιτικά δρώμενα και εξελίξεις.
Μιας κάστας, από τους πλέον μορφωμένους πολίτες της χώρας, που ακολουθούντας πιστά και τυφλά, θα μπορούσαμε να πούμε, τις αρχές του ιδρυτή της Τουρκίας, δεν αποδέχονται την έννοια του Έθνους ως ιστορικής ή πολιτισμικής έννοιας, αλλά που αντιμετωπίζουν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας στο πλαίσιο ενός κράτους που αποκαλούν εθνικό. Όποια μειονότητα, προσπαθήσει να προβάλλει τν διαφορετικότητά της, αντιμετοπίζεται από το σύστημα ως ‘’ρατσιστική δράση’’ που έρχεται σε αντίθεση με το σύνολο.
Βέβαια δεν είναι μόνο αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ‘’κουμπάρων’’ μας. Έχουν μιλήσει ότι πολλοί προσπαθούν για αλλαγές των υπαρχουσών ισσοροπιών στο Αιγαίο Πέλαγος και την ανατολική Μεσόγειο, που έχουν θεσπισθεί μέσα από Διεθνείς συνθήκες (δεν το λένε ευθέως αλλά το εννοούν για την Ελλάδα)…..

Έρχεται λοιπόν ο Στρατηγός, κουβαλώντας στο πίσω μέρος του μυαλού του μια θεώρηση του τι η κάστα του, το βαθύ κράτος της κουμπάρας δηλαδή, θεωρεί ως συμφέρον για τη Τουρκία, αυτό το κόσμημα του Κεμάλ. Έχοντας μιλήσει με βελούδινη φωνή, αλλά εξαιρετικά σοβαρά και έντονα πολιτικοποιημένα, για το πρόβλημα του Ισλαμισμού και των διαχωριστικών τάσεων που απειλούν τη χώρα του, έχει κτυπήσει το καμπανάκι και στον Πρωθυπουργό του και στους Κούρδους και στους Ευρωπαίους αλλά και στους Αμερικάνους.

[Κάτι που περνά σχεδόν απαρατήρητο από όλους μας είναι το ότι με τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, ο Αρχηγός των ΤΕΔ (Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων), πλέον τις ΔΙΟΙΚΕΙ στο σύνολό τους, διακλαδικά].

[ Και κάτι άλλο που ίσως δείχνει τη δύναμη των Στρατηγών. Η επιλογή του ως Αρχηγού των ΤΕΔ, έγινε 2 μέρες πριν από την σύγκληση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, που θα αποφάσιζε για τις κρίσεις-και για τη τύχη του Μπουγιούκανιτ- στο οποίο προεδρεύει ο Πρωθυπουργός της χώρας. Η ενέργεια αυτή, αφού συνδεθεί και με όσα είπε στον πρώτο του λόγο στις 30-8-2006, δείχνει το πόσο βαθειά είναι ριζωμένο το ‘’κατεστημένο’’].

[ Η αποστρατεία, τον Αύγουστο του 2004, του αρχιστράτηγου, Σουκρού Σαριισίκ, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και η αντικατάστασή του με πολίτη, για πρώτη φορά στην ιστoρία της Τουρκίας, υποβαθμιζει το ρόλο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, αλλά ήταν και ένα από τα κυριότερα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης Ερντογάν, πράγμα που ποτέ δεν συγχώρησαν οι Στρατηγοί]

Πλήρης πολιτική φυσιογνωμία, λοιπόν ο επισκέπτης μας, με απόψεις και θέσεις που εδράζονται στο Σύνταγμα που σήμερα ισχύει, για θέματα που δεν τα αγγίζει κανένας εκεί. Μη πειράξετε το κράτος γιατί …έχουν γνώση οι φύλακες…


Ας δούμε τώρα και την από δω μεριά, τη δική μας.

Ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, Nαύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Απεφοίτησε από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, και ονομάσθηκε Σημαιοφόρος τον Ιούλιο του 1971. Κατέχει το πτυχίο «Επιτελούς» καθώς και Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών στις «Διεθνείς Σχέσεις» από το Πανεπιστήμιο «Salve Regina» του Rhode Island των ΗΠΑ.
Τον Αύγουστο του 1993 τοποθετήθηκε στην Ελληνική Στρατιωτική Αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Τον Σεπτέμβριο του 1997 τοποθετήθηκε ως Αναπληρωτής Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση (ΔΕΕ) στις Βρυξέλλες.
Τον Μάρτιο του 2002 προήχθη σε Υποναύαρχο και τοποθετήθηκε ως Διευθυντής του Δ’ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ (Αμυντική Πολιτική, Αμυντική Σχεδίαση, Διεθνείς Σχέσεις, Διακλαδικά Δόγματα).
Στις 26 Μαρτίου 2004 προήχθη στον βαθμό του Αντιναυάρχου και στις 30 Μαρτίου ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού Στόλου.
Τον Νοέμβριο του 2004 επελέγη, σύμφωνα με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, να αναλάβει τα καθήκοντα του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης.
Την 16 Φεβρουαρίου 2005 προήχθη στον βαθμό του Ναυάρχου και ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης.

Από την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, βλέπουμε

‘’Ο Ναύαρχος Χηνοφώτης και ο Στρατηγός Buyukanit θα ανταλλάξουν απόψεις επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και θα διερευνήσουν τρόπους για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανοήσεως’’.

Με βάση τον ισχύοντα οργανωτικό νόμο 2292/95 και τον 2984/02, ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, έχει την επιχειρησιακή μόνο διοίκηση των κυριότερων χερσαίων και ναυτικών Μονάδων και Σχηματισμών και όχι τη Διοίκηση που έχει ο ομόλογός του και σημερινός του επισκέπτης.

Σημαντική διαφορά από ότι λένε οι γνωρίζοντες.

Πολλά θα μπορούσε να πετύχει η επαφή των δύο…..

‘’επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και να διερευνήσης τρόπων επαύξησης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης’’,

απλά …..

ο επισκέπτης έρχεται με άλλον αέρα, αυτόν του ανθρώπου που μπορεί να καθορίσει πολλές εξελίξεις στη χώρα του……

...και η ελληνική στρατιωτική διπλωματία στη χώρα μας, είναι δέσμια της διπλωματίας του ΥΠΕΞ……..

και με αυτά τα δύο νομίζω ότι τα είπα όλα…….!
ΥΓ
ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΜΗΝΑ