Σάββατο 1 Απριλίου 2006

ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΗΝΟΣ

‘’ …..Η ιστορική δικαιοσύνη όμως με υποχρεώνει να διαπιστώσω ότι απ’ όλους τους αντιπάλους τους οποίους αντιμετωπίσαμεν, ο Έλλην Στρατιώτης, ιδίως, επολέμησε με ύψιστον ηρωϊσμό και αυτοθυσίαν. Εσυνθηκολόγησε μόνον όταν η εξακολούθησις της αντιστάσεως δεν ήτο πλέον δυνατή και δεν είχε κανέναν λόγον.’’
( Από τον απολογισμό του
ΧΙΤΛΕΡ για τις εκστρατείες του Γερμανικού Στρατού, στις 4 Μαϊου 1941, στο Ράϊχσταγ)


ΜΗΝΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ (1)

1204
13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΟΥΣ
Οι Σταυροφόροι της 4ης Σταυροφορίας, υπό τους Βαλδουϊνο της Φλάνδρας και Βονιφάτιο του Μομφερατικό καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη.

1453
6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ο Μωάμεθ ο Πορθητής, επικεφαλής στρατού 250.000 ανδρών, τον οποίον ακολουούν στίφη ατάκτων, εμφανίζεται μπροστά στα τείχη της Κωνσταντινουπόλεως.

1821
10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Ε΄
Την ημέρα του Πάσχα, 5000 Γενίτσαροι κάνουν έφοδο στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, συλλαμβάνουν τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄, τον χλευάζουν και τον απαγχονίζουν στην μεσαία από τις τρεις εξωτερικές πύλες του Πατριαρχείου. Η Πύλη αυτή μέχρι σήμερα παραμένει κλειστή.

29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΛΑΜΑΝΑΣ
Ο επίσκοπος Σαλώνων Ησαϊας, ο Αθανάσιος Διάκος και ο Πανουργιάς, με 500 Έλληνες επαναστάτες, υπερασπίζονται με πείσμα τη γέφυρα της Αλαμάνας, του Σπερχειού ποταμού, κοντά στη Λαμία. Αντιμετωπίζουν με γενναιότητα και αυτοθυσία τις επιθέσεις του στρατού του Στρατηγού Κιοσέ Μεχμέτ. Στο πεδίο φονεύονται 200 Έλληνες, μαζί τους και ο Επίσκοπος, τραυματίζεται ο Πανουργιάς και ο Αθανάσιος Διάκος, που συλλαμβάνεται αιχμάλωτος και θανατόνεται στην Λαμία με ανασκολοπισμό (σούβλισμα).

26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Η Σάμος ολόκληρη επαναστατεί υπό την ηγεσά του ικανότατου πολιτικού Λ.Λογοθέτη που πέτυχε να τη οργανώσει στρατιωτικά και πολιτικά κατά τρόπο υποδειγματικό.


1822
1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Αποφασίζεται με νόμο η σύσταση Τακτικού Στρατού που θα τον αποτελούσαν ΄΄ Πεζικό Βαρύ, Πεζικό Ελαφρό, Πυροβολικό Πολιορκίας, Πυροβολικό Πεδιάδας, Ιππικό Βαρύ, Ιππικό ελαφρό, και ένα Σώμα Μηχανοποιών΄΄. Στο Τακτικό αυτό Στρατό (μικτό Σύνταγμα), θα μπορούσε να προστεθεί και Διλοχία από 120 φιλέλληνες, υπό τον Ιταλό Συνταγματάρχη Δάνια και Πυροβολαρχία Ορεινού Πυροβολικού, υπό τον Γάλλο Λιβιέρ Βουτιέ. Η Γενική Αρχηγία του Συντάγματος, ανατέθηκε στον Γερμανό Κάρολο Νόρμαν.

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ.
Κυριακή του Αγ. Πάσχα, Τούρκικη δύναμη 15.000 ανδρών, καταλαμβάνει τη πόλη της Χίου και προχωρά προς το Μοναστήρι του Αγ. Μηνά, που έχουν καταφύγει 3.000 Έλληνες. Όταν αυτοί δε παραδίδνται, οι Τούρκοι ορμούν μέσα και τους σφάζουν όλους. Την άλλη μέρα προχωρούν στο χωριό Αγ. Γεώργιος και σφάζουν άλλους 2.300 Χιώτες και Σαμιώτες. Καλούν στη συνέχεια και όσους κρύβονταν στο νησί, λέγοντά τους ότι θα τους δώσουν γενική αμνηστία, αλλά όταν αυτοί παραδώθηκαν, τους κατέσφαξαν, μη κρατώντας τον λόγο τους.

1824
7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΟΡΔΟΥ ΒΥΡΩΝΑ.
Ο Άγγλος Φιλέλληνας Λόρδος Βύρων, πεθαίνει στο Μεσσολόγγι από πνευμονία, βυθίζοντας σε γενικό πένθος όλη την Ελλάδα.

1826
10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Τα μεσάνυκτα της Κυριακής των Βαϊων και ενώ η πόλη του Μεσσολογγίου βομβαρδιζόταν από ξηρά και θάλασσα, από το πυροβολικό του Ιμπραήμ, οι ηρωϊκοί υπερασπιστές της επιχειρούν έξοδο, που απέτυχε. Από τους 800 Έλληνες αμάχους και τους 5.000 πολεμιστές, σώθηκαν μόνο 1.300.

1827
23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ.
Πεθαίνει το Νέο Φάληρο ο θρυλικός Αρχιστράτηγος της Στερεάς Ελλάδας, μετά από τον θανάσιμο τραυματισμό του, την προηγούμενη μέρα, στη μάχη με τις δυνάμεις του Κιουταχή Πασά.

1854
1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Κηρύσσεται η επανάσταση στη Χαλκιδική, υπό την αρχηγά του Συνταγματάρχη Τσιάμη Καρατάσσου, Υπασπιστού του Βασιλέα Όθωνα.

1897
3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΑΦΟΡΜΕΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 1897.
Ελληνική δύναμη παραμεθόριου φυλακίου, στην ελληνοτουρκική μεθόριο, στη Θεσσαλία, εισέρχεται στο έδαφος που κατείχαν οι Τούρκοι, με την δικαιολογία της κατάληψης του υψώματος ΄΄ΑΝΑΛΗΨΗ΄΄, που βρισκόταν σε ουδέτερο έδαφος στη περιοχή Λάρισας. Το μεθοριακό αυτό επεισόδιο έγινε η αφορμή της ενάρξεως του άτυχου Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897.

17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Οι Ελληνικές δυνάμεις, υπό τον Ταξίαρχο Κωνσταντίνο Σμολένσκη, που αμύνονται στην περιοχή Βελεστίνου, αποκρούουν επιθέσεις των Τούρκων και με αντεπίθεση τους αναγκάζουν να υποχωρήσουν. Είναι η μοναδική νίκη των ελλήνων κατά τη διάρκεια του άτυχου πολέμου του 1897.

1907
30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ο αγωνιστής Προκόπιος Κομπόκης, σκοτώνεται μέσα στο χωριό του την Καλλιθέα Δράμας, σε συμπλοκή με συμμορία 30 Βουλγάρων κομιτατζήδων.

1913
4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΩΝ.
Κατά τη διάρκεια αναγνωριστικής πτήσεως πάνω από την περιοχή Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, φονεύονται μετά από πτώση του αεροσκάφους τους (ένα Bleriot XI), οι πρώτοι Έλληνες αεροπόροι, Ανθυπολοχαγός Εμμανουήλ Αργυρόπουλος και ο Οπλαρχηγός Κωνσταντίνος Μάνος.

1941
6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΕΝΑΡΞΗ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.
Στις 0530, ο Γερμανός Πρέσβης στην Αθήνα, Πρίγκιπας Έρμπαχ, επιδίδει στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κορυζή Αλέξανδρο, διακοίνωση με την οποία διατυπώνονται ισχυρισμοί περί παραβιάσεως της ελληνικής ουδετερότητας και αναγγέλεται απλά ότι τα γερμανικά στρατεύματα έχουν εισβάλλει στο ελληνικό έδαφος.
Πράγματι προσβάλλονται την ίδια ώρα τα ελληνικά φυλάκια στα υψώματα ΚΑΛΕ ΜΠΑΪΡ και ΝΤΕΜΙΡ ΚΑΠΟΥ, στο όρος ΚΕΡΚΙΝΗ (ΜΠΕΛΕΣ), ενώ όσο περνά η ώρα η επίθεση των γερμανικών δυνάμεων επεκτείνεται από το ΤΡΙΕΘΝΕΣ (Δυτικό Μπέλες) μέχρι βόρεια της Κομοτηνής. Επί του μετώπου επιτίθεται η 12η Γερμανική στρατιά, υποστηριζόμενη από την ισχυρότατη Γερμανική Αεροπορία. ‘Ολη η λεγόμενη ‘’Γραμμή Μεταξά’’ βάλλεται. Η Μάχη των Οχυρών έχει αρχίσει.

7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Το Οχυρό ΙΣΤΙΜΠΕΗ στο ανατολικό Μπέλες, αμύνεται σθεναρά. Στις 1600 η φρουρά του οχυρού αναγκάζεται να διακόψει τον αγώνα λόγω των αερίων που έριξαν μέσα σ’αυτό οι Γερμανοί.
Το Οχυρό ΚΕΛΚΑΓΙΑ (Σπανή Πέτρα), στο ανατολικό Μπέλες, δέχεται σφοδρό βομβαρδισμό, αμύνεται ηρωϊκά και προξενεί στους Γερμανούς βαριές απώλειες. Στις 1700 η φρουρά του οχυρού αναγκάζεται να διακόψει τον αγώνα λόγω της χρησιμοποιήσεως φλογοβόλων και των αερίων που έριξαν μέσα σ’αυτό οι Γερμανοί.
Το Οχυρό ΝΥΜΦΑΙΑ, βόρεια της Κομοτηνής, στις 2330, διακόπτει τον αγώνα του και παραδίνεται στους Γερμανούς. Η φρουρά του αγωνίστηκε σκληρά για 2 οόκληρες μέρες. Υπέκυψε μόνον όταν εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες συνεχίσεως της άμυνάς του.

8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Το Οχυρό ΑΡΠΑΛΟΥΚΙ (Στήριγμα), στο Ανατολικό Μπέλες, χωρίς να προστατεύεται πλέον από το Οχυρό ΚΕΛΚΑΓΙΑ (Σπανή Πέτρα), και μη μπορώντας να αμυνθεί περισσότερο, εγκαταλείπεται, στις 0300, από την φρουρά του, που υποχωτόνατς προς τον Στρυμόνα ποταμό, αποδεκατίζεται από τα Γερμανικά στρατεύματα.
Το Οχυρό ΠΟΠΟΤΛΙΒΙΤΣΑ (Παπαδοπούλα), στο Μπέλες, αμύνεται ηρωϊκά επί 3 ημέρες. Καταλαμβάνεται στις 1900.

9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Το Οχυρό ΕΧΙΝΟΣ, βόρεια της Ξάνθης, αμύνεται ηρωϊκά μέχρι της 0300. Μετά από σκληρο και άνισο αγώνα 4 ημερών, η φρουρά του το εγκαταλείπει και συμπτύσσεται στο χωριό Κένταυρος.

Στις 1400 της 9 Απριλίου, υπογράφεται στη Θεσσσαλονίκη το Πρωτόκολλο Συνθηκολογήσεως μεταξύ του Διοικητού του Τακτικού Στρατηγείου ανατολικής Μακεδονίας (ΤΣΑΜ), Αντιστρατήγου Κων/νου Μπακόπουλου και του Γερμανού αντιστρατήγου Φάιελ (VEIEL).

Το Οχυρό ΡΟΥΠΕΛ στο όρος Άγγιστρο, αμύνεται σθεναρά για 4 μέρες. Στις 1700, προσέρχονται Γερμανοί αγγελιαφόροι για να γνωστοποιήσουν στη φρουρά του οχυρού τη υπογραφή του Πρωτοκόλλου συνθηκολογήσεως. Ο Διοικητής του Οχυρού, απαντά ότι ΄΄τα οχυρά δεν παραδίνονται παρά μόνο αν κυριευθούν από τον αντίπαλο’’. Οι Γερμανοί αγγελιαφόροι φεύγουν άπρακτοι.

Το Οχυρό ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΝΕΣ, στο ανατολικό Μπέλες, αμύνεται επί 4 μέρες με πείσμα. Στις 1730, προσέρχονται Γερμανοί αγγελιαφόροι για να γνωστοποιήσουν στη φρουρά του οχυρού τη υπογραφή του Πρωτοκόλλου συνθηκολογήσεως. Ορίζεται νέα συνάντηση στις 0600 της επομένης ημέρας. Με κοινή συμφωνία αποφασίζεται εκεχειρία κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Τα Οχυρά ΠΕΡΣΕΚ, ΜΠΑΜΠΑΖΩΡΑΣ, ΠΑΡΤΑΛΟΥΣΚΑ, ΠΕΡΙΘΩΡΙ και ΜΑΛΙΑΓΚΑ στα όρη της Βροντούς, αμύνονται σθεναρά επί 4 μέρες και αποκρούουν όλες τις γερμανικές επιθέσεις, με πολύ βαριές απώλειες για τον εχθρό. Τα οχυρά αυτά διέκοψαν τον αγώνα τους μετά την συνθηκολόγηση.

Τα Οχυρά ΠΥΡΑΜΟΕΙΔΕΣ και ΛΙΣΣΕ, στο υψίπεδο του Κάτω Νευροκοπίου. Αντιτάσσουν σθεναρά αντίσταση. Οι Γερμανοί με πεζικό, άρματα, αεροπορία και πυροβολικό, επι 4ήμερο δεν καταφέρνουν τίποτε. Τα δύο αυτά οχυρά εμπόδισαν τους Γερμανούς να περάσουν στις διαβάσεις του Γρανίτη και να κατέβουν στην πεδιάδα της Δράμας. Διέκοψαν τον αγώνα τους μετά την συνθηκολόγηση.

Τα Οχυρά ΚΑΡΑΤΑΣ και ΚΑΛΗ, στο όρος Άγγιστρο, αμύνονται και αυτά για 4 μέρες χωρίς να νικηθούν. Διέκοψαν τον αγώνα τους μετά την συνθηκολόγηση.

10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Στις 0900 στο Οχυρό ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΝΕΣ, στο ανατολικό Μπέλες, προσέρχεται Γερμανός Συνταγματάρχης για την παραλαβή του οχυρού. Προσφωνεί τον Έλληνα Διοικητή και συγχαίρει την Φρουρά, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για τον ηρωϊσμό των ανδρών. Στην συνέχεια τον οδηγεί να επιθεωρήσει το γερμανιλκό Τάγμα που έκανε την επίθεση στο Οχυρό. Υψώνει την Γερμανική σημαία, σ’ αυτό μόνον όταν έχουν αποχωρήσει όλοι οι έλληνες στρατιώτες.
Ανάλογες εκδηλώσεις σημειώνονται και στα οχυρά ΛΙΣΣΕ,ΠΥΡΑΜΟΕΙΔΕΣ,ΠΕΡΙΘΩΡΙ,ΕΧΙΝΟΣ,ΝΥΜΦΑΙΑ,ΚΕΛΚΑΓΙΑ.

Γερμανός αξιωματικός, εντεταλμένος να παραλάβει το Οχυρό ΡΟΥΠΕΛ, συγχαίρει την φρορά για τον ηρωϊσμό και τονίζει ότι ΄΄ ..για τους Γερμανούς, αποτελεί τιμή και περηφάνια το ότι είχαν ως αντίπαλο ένα τόσο ηρωϊκό στρατό…΄΄. (άλλες δηλώσεις εδώ)

1941
24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Οι Ευέλπιδες της 1ης και 2ης τάξεως, σύνολο 300, μαζί με την Σημαία της ΣΣΕ, αναχωρούν με δικήτους πρωτοβουλία, από την Αθήνα για Κρήτη. Αποβιβάζονται στο Κολυμπάρι Χανίων και παίρνουν μέρος στον πεισματώδη αγώνα των Κρητικών κατά των Γερμανών.

27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ.
Την ώρα που τα πρώτα τμήματα των Γερμανών μπαίνουν στην Αθήνα, ο ραδιοφωνικός σταθμός των Αθηνών λέει:

΄΄…Έλληνες, ύστερα από λίγα λεπτά ο ραδιοφωνικός μας σταθμός δεν θα είναι Ελληνικός…. Αδέλφια ψηλά τις καρδιές..’’
1943

20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ 5/42 ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΕΥΖΩΝΩΝ.
Στη τοποθεσία Λυκόχωρος της Βουνιχώρας Παρνασσίδος, υψώνεται η ελληνική σημαία και γίνεται η επίσημη τελετή της ορκομωσίας των ανδρών του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων, με Διοικητή τον Συνταγματάρχη Δημήτριο Ψαρρό, Πρόεδρο της οργανώσεως ΕΘΝΙΚΗ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ (ΕΚΚΑ).

1955
1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Αρχίζει ο ένοπλος απελευθερωτικός αγώνας του ελληνισμού της Κύπρου, με την οργάνωση ΕΟΚΑ, υπό τον Αντισυνταγματάρχη εν αποστρατεία Γεώργιο Γρίβα (Διγενή). Κράτησε 4 χρόνια κατά τα οποία σημειώθηκαν υπέροχες πράξεις ηρωϊσμού κατά των κατακτητών Άγγλων.

1967
21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Επίορκοι αξιωματικοί του Στρατού καταργούν το Δημοκρατικό πολίτευμα της Χώρας, επιβάλλοντας δικτατορικό καθεστώς.



(1). Σημαντικός αλλά και ιστορικά ΄΄σημαδιακος’’ βρε μπλογκάκι μου αυτός ο μηνας ο Απρίλιος. Διαχρονικά κυριαρχούν:
Η άλωση της Πόλις
Η καταστροφή της Χίου
Ο θάνατος του Λόρδου Βύρωνα
Ο απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄
Η έναρξη του ατυχούς ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897
Η επίθεση της Γερμανίας στη γραμμή Μεταξά
Η επιβολή της χούνας της 21-4-1967