Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2006

ΔΙΠΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ


26-10-1912

Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Σήμερα συμπληρώνονται 94 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον Ελληνικό Στρατό τερματίζοντας έτσι 482 χρόνια οθωμανικής κυριαρχίας. Η απελευθέρωση της Συμπρωτεύουσας ήταν αποτέλεσμα της επιτυχούς έκβασης των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913 που κατέλυσαν την τουρκική κυριαρχία στη Βαλκανική χερσόνησο.
Το Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων τα λέει μεστά και σωστά.

Ανήμερα του Πολιούχου της Συμβασιλεύουσας, του Αγίου Δημητρίου.

Η εικόνα του από δω

Διπλή γιορτή, για όλους μας, κι' αυτούς που παρατρεχάμενοι ανεβαίνουν στον Βορρά, αλλά και όσους το αισθάνονται μέχρι το μεδούλι τους.
Χρόνια σου πολλά Σαλονίκη....

5 Comments:

At Σάββατο, Οκτωβρίου 28, 2006 1:09:00 μ.μ., Blogger Φειδίας said...

Μακεδονία ξακουστή,
τοῦ Ἀλεξάνδρου ἡ χώρα,
ποὺ ἔδιωξες τὸν τύραννο
κι ἐλεύθερη εἶσαι τώρα.

Ἤσουν καὶ εἶσαι Ἑλληνική,
Ἑλλήνων τὸ καμάρι,
κι ἐμεῖς θὰ σ᾿ ἀντικρύζουμε
περήφανα καὶ πάλι.

Οἱ Μακεδόνες δὲν μποροῦν
νὰ ζοῦνε σκλαβωμένοι,
ὅλα καὶ ἂν τὰ χάσουνε
ἡ λευτεριὰ τοῦς μένει.

 
At Σάββατο, Οκτωβρίου 28, 2006 1:19:00 μ.μ., Blogger Φειδίας said...

Δόξα καὶ Τιμὴ στοὺς άγῶνες τῶν προγόνων μας!

Νὰ συμπληρώσω ὅτι κυκλοφορεῖ στὰ περίπτερα μία ὡραία μονογραφία τοῦ Κωνσταντίνου Ἀβτζιγιάννη, «Ἡ εἴσοδος τοῦ Ἑλληνικοῦ Στρατοῦ στὴν Θεσσαλονίκη τὸ 1912», τεῦχος 8 τοῦ μηνιαίου περιοδικοῦ «Πολεμικὲς Σελίδες».

(Ἐπίσης, θὰ σημείωνα ὅτι ἡ ὑποτιθέμενη σύγκρουσις Πρωθυπουργοῦ Βενιζέλου - Ἀρχιστρατήγου Διαδόχου Κωνσταντίνου γιὰ τὴν πορεία τοῦ Ἑλληνικοῦ Στρατοῦ πρὸς τὴν Θεσσαλονίκη εἶναι ἱστορικῶς ἀμφιλεγόμενη καὶ ἡ σχετικὴ φιλολογία ἐπηρεάστηκε ἀποφασιστικῶς ἀπὸ τὸν μετέπειτα Διχασμό. Ἀλλὰ δὲν εἶναι τοῦ παρόντος.)

Συγχαρητήρια ποὺ μᾶς θυμίζετε καὶ τιμᾶτε τακτικῶς καὶ μὲ ἀξιέπαινη φροντίδα τὶς μεγάλες στιγμὲς τῆς Ἱστορίας μας καὶ τοὺς ἀγῶνες τῶν προγόνων μας.

 
At Σάββατο, Οκτωβρίου 28, 2006 4:53:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

@ καλλιμαχος
Διπλά ευχαιστώ. Και για τα λόγια του πολεμικού εμβατηρίου, για τη Μακεδονία [καταργημένο, στον Ελληνικό Στρατό, από τις ''κυβερνήσεις μας'' λόγω των ''αλυτρωτικών προεκτάσεων'' που έχει(!)], αλλά και των φιλοφρονήσεών σας για για τη προσπάθεια που κάνουμε σε ότι αφορά στις σημαντικές στιγμές του Έθνους, (το τελευταίο εξ άλλου, ανταποδίδω ισόποσα και σε σας, για όσα - με ιδιαίτερη έμφαση και γνώση - τονίζεται για την Ελληνική γλώσσα. Σε ότι αφορά, τώρα, τη διάσταση απόψεων Κωνσταντίνου - Βενιζέλου, για το που έπρεπε να κατευθυνθεί ο Ελληνικός Στρατός, προς Βορρά ή προς Θεσσαλονίκη, να μου επιτρέψεται να τοποθετηθώ επί τω πραγματικών γεγονότων, όπως αυτά βγαίνουν από ΟΛΑ τα επίσημα τηλεγαφικά σήματα (Στρατηγείου και Κυβέρνησης). Ήταν θέμα εκτίμησης της τακτικής κατάστασης και των προτεραιοτήτων που έβαζε ο καθένας τους την συγκεκριμμένη στιγμή (ας μη ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με 2 ισχυρότατες προσωπικότητες της εποχής). Ο Κωνσταντίνος, έβλεπε μπροστά του την μεγάλη ευκαιρία να ολοκληρώσει το όραμα στο Μοναστήρι, έναν από τους ζωτικούς χώρους της εποχής εκείνης, για τον ελληνισμό, έβλεπε, λίγο ιδεαλιστικά, τη δυνατότητα των στρατευμάτων του, να προχωρήσουν στην επέκταση και λύτρωση των Ελληνικών πληθυσμών της βόρειας (γεωγραφικά) Μακεδονίας. Ο Βενιζέλος, πονηρός, ευέλικτος και ικανότατος (μέσα στις αδυναμίες του) πολιτικός, είδε το ΕΦΙΚΤΟ για την εδραίωση της Ελληνικής παρουσίας, στην από παλιά και από πολλούς, διεκδικούμενη και πολυπόθητη Θεσσαλονίκη. Ήταν θέμα timing, όπως θα λέγαμε σήμερα. Κανείς τους δεν αμφησβιτούσε τις επιδιώξεις του άλλου, απλά, έβαζε άλλες προτεραιότητες....!
ΜΑΚΑΡΙ να είχαμε και σήμερα τέτοιες προσωπικότητες, τέτοια μυαλά. Μέσα από τις αντιθέσεις τους θα πετυχαίναμε (κατά την άποψή μου) θαύματα. Αλλά σήμερα (όπως είπα και σε άλλο σχόλιο), τα ''παράγωγα'', άσχετα αν ντοκτορικά μελέτησαν τη πολιτική ....των προγόνων μας, αδυνατούν να αρθρούν στο ύψος των περιστάσεων. Ασχολούνται με το χρώμα των κουστουμιών που θα κάνει καλύτερο contrast, στα τηλεπαράθυρα..........

 
At Σάββατο, Οκτωβρίου 28, 2006 6:21:00 μ.μ., Blogger Greg said...

Για τα αναλυθέντα πιο πάνω οι σύγχρονοι "ιστορικοί" ισχυρίζονται ότι η Θεσσαλία και η Μακεδονία "προσαρτήθηκαν" στην Ελλάδα! Δεν απελευθερώθηκαν!

Επειδή τα όποια αντεπιχειρήματα για να διατυπωθούν χρειάζονται πρώτα κάποιο επιχείρημα και όχι απλή αλητεία από τους έμμισθους του ΠΙ και του ΥΠΕΠΘ, νομίζω ότι έφτασε η ώρα για το στυλιάρι...

 
At Κυριακή, Οκτωβρίου 29, 2006 4:26:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

@ Greg
Αγαπητέ μου για ποιους σύγχρονους ''ιστορικούς'' να μιλήσουμε; Γι'αυτούς που ''μισθοδοτούνται'' ή είναι φερέφωνα άλλων επιδειώξεων, ή για όσους προσπαθούν να επιδείξουν ''συγγραφικό'' έργο, μεταφράζοντας στα ελληνικά τη διατριβή που έκαναν για λογαριασμό ξένων πανεπστημίων!! Αν αυτοί είναι ιστορικοί εγώ (και-επέτρεψέ μου- νομίζω και συ) είμαστε κοντά πράσινα ανθρωπάκια αό τον Άρη..... (το ''πράσινα'' μην παρεξηγηθεί).Έφθασε ναι η ώρα για το στυλιάρη!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home