Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2006

ΚΑΙΡΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΑ ΛΑΧΑΝΑ.... .....ΚΑΙΡΟΣ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΥΛΙΑ



Στις αρχές του 2006, ο καθ. Κος Θ.Κουλουμπής, ομότιμος καθηγητής του Παν. Αθηνών και αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, έγραφε στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ,την επιφυλίδα του με τίτλο ‘’2006: Καιρός να τελειώνουμε με τη Τουρκία’’

Πρότεινε, κατά την εκτίμησή του, τους στόχους της εξωτερικής μας πολιτικής για το θέμα των διαφορών μας με την ‘’κουμπάρα’’ και για τα λοιπά περιφερειακά θέματα που εφάπτονται σε αυτές.

Ξεκίναγε – νομίζοντας, λέω εγώ, ότι κατοικεί στο Βέλγιο, στη Γαλλία ή στη Γερμανία του 1930-1940 - λοιπόν με : (οι υπογραμμίσεις δικιές μου) :

‘’ Δεν είμαστε η πρώτη ούτε η τελευταία χώρα που έχει μεγάλα προβλήματα με τους γείτονές της. Aλλά, όπως διαπιστώσαμε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, παραδοσιακοί εχθροί (π.χ. Γαλλία και Γερμανία) αποφάσισαν να κλείσουν οριστικά τον κύκλο της βίας που είχε προκληθεί από τις αμοιβαίες εδαφικές διεκδικήσεις του ενός εις βάρος του άλλου. Aντιλήφθηκαν, έστω και αργά, ότι δεν ήταν καταδικασμένοι σε ένα είδος ιστορικού υποτροπιασμού. Kαι έτσι γεννήθηκε το θαυμαστό θεσμικό μόρφωμα που σήμερα λέγεται Eυρωπαϊκή Eνωση, το οποίο μας προσφέρει –Eλληνες και Tούρκους– μια πραγματική ευκαιρία να ξεφύγουμε από τη δική μας ταραγμένη ιστορία…’’.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, καταγράφοντας ξεκάθαρα τη θέση του ότι πρέπει να νομιμοποιηθεί το ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ, πίστευε :

‘’Tο 2006, η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να επανακτήσει το χαμένο έδαφος στην επικοινωνιακή της πολιτική, κάνοντας ουσιαστικές προτάσεις για την επανάληψη του διακοινοτικού διαλόγου, ο οποίος θα έχει στόχο μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα τεθεί και πάλι στην κρίση των ψηφοφόρων των δύο κοινοτήτων. Tαυτοχρόνως, μέτρα οικοδόμησης διακοινοτικής εμπιστοσύνης (π.χ. η διευκόλυνση της ελεύθερης διέλευσης σε περισσότερα σημεία της πράσινης γραμμής) θα συμβάλουν στη βελτίωση του διαπραγματευτικού περιβάλλοντος. Eνα τεράστιο βήμα που θα δημιουργήσει πραγματικές ελπίδες θα ήταν η επιστροφή της νεκρής ζώνης της Aμμοχώστου στους Eλληνοκύπριους ιδιοκτήτες της. Ως αντάλλαγμα για τους Tουρκοκύπριους μπορεί να προταθεί η ενεργοποίηση του λιμανιού της Aμμοχώστου (για το εμπόριό τους) με την ταυτόχρονη επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Λευκωσίας, με αντίστοιχες πύλες προς βορρά και προς νότο ‘’.

Σε ότι αφορά στις Ελληνοτουρκικές διαφορές για το Αιγαίο και όλα τα συναφή, έτσι χωρίς ερείσματα, ρίχνει την ιδέα του ‘’δώστε για να μας αφήσουν ήσυχους’’, οι κουμπάροι :

‘’ Ως γνωστόν, η συντριπτική πλειονότητα των τουρκικών παραβιάσεων γίνεται στα τέσσερα μίλια της διαφοράς ανάμεσα στο εύρος των έξι μιλίων των χωρικών μας υδάτων και των δέκα του εθνικού εναερίου μας χώρου. Mήπως θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με τους Tούρκους στα «οκτώ» και μετά να προσφύγουμε στο Δικαστήριο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας; Eναλλακτικά, μήπως θα μπορούσαμε να φθάσουμε στο ποθητό modus vivendi υιοθετώντας έξι μίλια στο Aιγαίο (χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο) και δώδεκα μίλια στην ηπειρωτική Eλλάδα, την Kρήτη, την Eύβοια και τα Iόνια νησιά;’’
Και κατέλειγε με το κερασάκι της τούρτας, που για τον καθημερινό αναγνώστη του, και τον ταλαίπωρο πολίτη αυτής της χώρας, ομολογουμένως, είναι βασανιστικό :

‘’ Για να προχωρήσουμε σε μεγάλες και ιστορικές λύσεις στα κορυφαία εθνικά μας θέματα (μεταξύ των οποίων και η τεράστια υπόθεση της παιδείας), πρέπει να ξεφύγουμε από την τροχοπέδη του πολιτικού (κομματικού) κόστους ή οφέλους''.

Δεν τον απασχόλησε, τότε, το casus belli της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ούτε οι αναφορές (τότε) για τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη!!

Μετά από εννέα ολοκληρους μήνες, που ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΠΟΤΕ στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, έρχεται με μία άλλη επιφυλίδα του, στις 1-10-2006, πάλι στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με τίτλο ‘’Και τώρα τι θα κάνουμε ..με την Τουρκία;’’ και αφού περιγράφει ‘’τέσσερεις αρνητικές’’, όπως τις χαρακτηρίζει, ‘’εξελίξεις στη γειτονιά μας’’, προτείνει :

‘’…ως κορυφαία μας προτεραιότητα τη διαφύλαξη του κλίματος διακομματικής συναίνεσης των στρατηγικών μας στόχων..’’ ‘’…Με περιεχόμενα του συναινετικού μας πακέτου…’’ :
α) Διατήρηση της ελληνοτουρκικής ισορροπίας δυνάμεων για καθαρά αποτρεπτικούς λόγους.
β) Υποστήριξη –με αυστηρούς κοινοτικούς όρους– της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, διακηρύσσοντας, όμως, ότι αν δεν έχει λυθεί το θέμα της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και αν δεν έχει αρθεί το casus belli στο Αιγαίο, η προοπτική τελικής ένταξης της Τουρκίας θα τεθεί με δημοψηφίσματα στην κρίση των λαών της Ελλάδας και της Κύπρου.

γ) Αξιοποίηση του ευρωπαϊκού παράγοντα και. Σε περίπτωση αναβολής της συνταγματικής ολολήρωσης της Ευρώπης των 25, παραμονή της χώρας μας στον εσωτερικό σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.

δ) Διατήρηση συμπληρωματικών (όχι ανταγωνιστικών) σχέσεων στον ευρωατλαντικό πολιτικο-αμυντικό χώρο.

Και καταλήγει, ώ Θεέ της Ελλάδος !!


‘’…Σε τελευταία ανάλυση, το «καρότο είναι καλύτερο από τη μαγκούρα» για την αντιμετώπιση του τουρκικού προβλήματος του Ελληνισμού. Αλλά, για καλό και για κακό, πρέπει να έχουμε και τη μαγκούρα πρόχειρη και καλοδιατηρημένη’’.


‘’Ηθικό’’ δίδαγμα:


Κάποτε λέγαμε,

  • Δώστε τα όλα στη Τουρκία, να μπει στην ΕΕ, γιατί έτσι μόνο θα βρούμε την ησυχία μας.
  • Υποτάξτε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος, τις βραχυ, μεσο και μακροπρόθεσμες στρατηγικές μας επιλογές (που από καιρό δεν φαίνονται να υπάρχουν), στο πλαίσιο της ελληνοτουρικής φιλίας.
  • Εγκλωβιστείτε, στις διαφορές μας, καθυποτάξτε τις ευρωπαϊκές επιλογές της χώρας, στα πλαίσια της ‘’διαχείρισης’’ των διαφορών μας.
  • Αυτοονομασθείτε, ‘’ατμομηχανή’’ του ευρωπαϊκού τραίνου, που θα σύρει – εκούσα, ακούσα – την Τουρκία, στους κόλπους της ευρώπης και παρασύρετε και τους ευρωπαίους εταίρους μας.

Φωτεινά μυαλά όπως αυτά του κ. καθηγητή....:

  • Δεν αξιολογούσαν και αν το κάναν δεν το προσμετρούσαν, στις προτάσεις τους, το γεγονός ότι στη τουρκία, υπάρχει η κυβέρνηση (σήμερα του Ερτογάν) και μετά ο θεματοφύλακας του κεμαλισμού ο Στρατός, το βαθύ κράτος.
  • Δεν αξιολογούσαν, τα γεγονότα του Σεμιτλί, τις δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού της χώρας , για βλέψεις της αναβίωσης του μουσουλμανικού τόξου, στα βαλκάνια (ναι στα βαλκάνια, εγώ δεν έχω δισταγμούς να το πώ, σήμερα μιλούν για τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, γιατί τους καίνε οι συνθήκες, αλλά οι καταστάσεις είναι πολύ ρευστές, στη FYROM και στο Κόσοβο).
  • Δεν τους απασχολούσαν τα casus belli ;

Τώρα τι άλλαξε και δειλά – δειλά, μιλούν στο στυλ ‘’ναι μεν αλλά’’;
‘’καλό και το καρώτο αλλά κράτα καλού-κακού και το μαστίγιο’’!!


Νέες κατευθύνσεις (και από πού;), στο στυλ, πιέστε λίγο τους βαζιβουζούκους εσείς, να κιοτέψουν και να πουν το ναι (ή να μην αντιδράσουν και πολύ έντονα), για το νέο ανεξάρτητο κουρδικό κράτος, που πάμε να ιδρύσουμε;

Μήπως γι’αυτό υπάρχει και η περικοπή….

‘’ Οπωσδήποτε πρέπει να αποφύγουμε αυτό που αποκαλώ το «σύνδρομο Ναξάκη», το οποίο οδήγησε στο φιάσκο της υπόθεσης Οτσαλάν (1999). Το σύνδρομο αυτό, που δυστυχώς δεν περιορίζεται σε ένα άτομο, προχωρεί σε μια λανθασμένη ανάγνωση της σκέψης του Μακιαβέλι, θεωρώντας ότι «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου»’’.

…στο τελευταίο του άρθρο;


Μη βρεθεί κανένας ‘’Ναξάκης’’ πάλι (λες και ενεργούσε μόνος του ο άνθρωπος και όργωνε την Ελλάδα παρέα με τονΟτσαλάν), και μας φέρει κανέναν ‘’Οτσαλάν’’ ;

Πως αλλάζουν ρε μπλογκάκι μου οι καιροί !!


ΥΓ
Οι απόψεις μου, για τα θέματα της ''κουμπάρας'', γραμμένες σε 29 σειρές, του τελευταίου 12μηνου.
ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΕ…. ΠΡΟΣΕΧΕΙ

ΔΩΣΕ ΘΑΡΡΟΣ ΣΤΟ..ΧΩΡΙΑΤΗ ΓΙΑ Ν’ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ

GIKIN KIRIN GIAVOURDUR !

‘’Turkey in no way gained jurisdiction for search and rescue in areas touching the mid-Aegean’’

..ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΙ..!!

‘’Turkey in no way gained jurisdiction for search and rescue in areas touching the mid-Aegean’’

‘’ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΠΡΟΘΥΜΩΝ’’

WE ARE MONITORING YOUR DISCUSSIONS AND DEBATES !!

Τώρα……

‘’ΔΙΑΦΟΡΕΣ’’…..ΤΑΚΤΙΚΗΣ

ΤΑ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΤΟΥΡΚΑΚΙΑ….

ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΥΠΑΡΧΕΙ…ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΟΜΩΣ;

….ΚΑΙ ΟΛΙΓΗ ΑΠΟ…ΜΟΥΝΤΙΑΛ

ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ‘’ΠΑΙΖΕΤΑΙ’’

THE VAGINA MONOLOGUES

‘’ ‘Ηθος ανθρώπω δαίμων’’

ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑΡΑΤΑ

‘’Μπουουου..’’!

ΑΘΛΙΑ ΠΑΡ’ΑΘΛΙΩΝ, ΠΡΟΣ ΑΘΛΙΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ

ΕΝΑ….coglione ΚΑΙ ΜΙΣΟ

‘’COGITO, ERGO SUM’’

ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Yasar BUYUKANIT

STATUS QUO ANTE

ΟΣΚΕΛΤΙΝ ΑΦΕΝΤΗ….ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΜΟΥ

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 2005

‘’ΠΙΑΣ’ΤΟ ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΥΤΟ’’

CONTESTED TERRITORIES

ΤΑ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΤΑ ΤΟΥΡΚΑΚΙΑ

ΚΟΤΖΑ ΚΑΠΙ