Κυριακή 20 Αυγούστου 2006

ΜΕΡΙΚΑ…. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ

Μετά από 30+ μέρες πολέμου, μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά, μπορούμε να συνοψίσουμε ορισμένα από τα συμπεράσματα που βγαίνουν στο επιχειρησιακό επίπεδο (στο επίπεδο υλοποίησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων και των δύο αντιπάλων).

Τα συμπεράσματα αυτά βγαίνουν από όσα κανείς μπορεί να δει, ακούσει, διαβάσει και ΄πως είναι φυσικό και ανθρώπινο, επιδέχονται κριτικής και διαφοροποιήσεων, όταν και εάν εγκυρότερα στοιχεία θα (αν) έλθουν στην επιφάνεια.

Και βέβαια σαφέστατα και φωναχτά ΔΗΛΩΝΩ ότι το κείμενο αυτό δεν εντάσσεται, ούτε στους ‘’επιλεκτικά ευαίσθητους’’, ούτε στην ‘’ευρωπαϊκή κομμουνιστογενή αριστερά’’, ούτε στους νεοφιλευλεύθερους, ούτε στον Λιακό, ούτε στον Καρατζαφέρη, ούτε στη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ.λ.π,κ.λ.π.

Θα έλεγα ότι είναι ΠΕΡΑ και ΠΑΝΩ από κόμματα, κμματίδια, φράξιες και παρακλάδια, απλά ΑΝΕΝΤΑΧΤΟ….

Έχουμε και λέμε λοιπόν….

Η ΑΦΟΡΜΗ της έναρξης των επιχειρήσεων, γνωστή, η απαγγή 2-3 στρατιωτών του Ισραήλ, από τη Χεζμπολά.
Τα ΑΙΤΙΑ, επίσης γνωστά, η πλήρη καταστροφή της Χεζμπολά, η αποκοπή των οδών ανεφοδιαμού της από τη Συρία και ο εξαναγκασμός της Λιβανέζικής κυβέρνησης, αφού θα καταστρεφόταν η Χεζμπολά, να εξασφαλίσει με δικά της στρατεύματα, τα νότια σύνορα με το Ισραήλ και να αφοπλίσει πλήρως τη Χεζμπολά.

Μάλιστα…. Για να δούμε λοιπόν.

ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΙΣΡΑΗΛ.

1. Η στρατιωτική κινητοποίηση των ΕΔ, υπήρξε δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με τα αποτελέσματα που επιτεύθηκαν.

Δεν είδαμε ανακοινώσεις καταστροφών σημαντικών στόχων της Χεζμπολά, αλλά ούτε και μεγάλο αριθμό νεκρών μαχητών της (δεν αναφέρομαι στους 1000 αμάχους), και βέβαια το να καταστρέφεις κτήρια και ύποπτους χώρους συγκέντρωσης, που στην ουσία δεν είναι (και αν ήταν κανείς δεν το είπε μέχρι σήμερα), υψηλής στρατηγικής σημασίας, το μόνο που έχεις ως αποτέλεσμα είναι η θλίψη και ο θυμός του κόσμου και εξ αυτών η υποστήριξή τους στη Χεζμπολά.
Το να χρησιμοποιεί κανείς, υψηλού κόστους υλικό και καλά εκπαιδευμένο προσωπικό, για να καταστρέψει μερικά , μικρής σημασίας οπλικά συστήματα, χωρίς να έχει καταφέρει τη σύληψη υψηλόβαθμών στελεχών, ή τη καταστροφή κύριων οπλικών συστημάτων, στην ουσία αποτελεί αποτυχία, κυρίως της ΠΑ του Ισραήλ, των επιτελών που έκαναν την στοχοποίηση και του συστήματος στρατηγικών πληροφοριών του κράτους.
Επίσης με τέτοιο εξοπλισμό που διαθέτει το Ισραήλ είναι τουλάχιστον δυσνόητες οι τόσο μεγάλες παράπλευρες απώλειες. Τα UAV’s και τα όπλα μεγίστης ακριβείας που έχει, σε σχέση με τον αριθμό των αμάχνω που σκοτώθηκαν, οδηγούν μόνο σε δύο εξηγήσεις, τη μία του ‘’δεν μας ενδιαφέρει πόσους θα σκοτώσουμε’’, και την άλλη του ότι η ΠΑ δεν έκανε καλή οργάνωση και υλοποίηση των χειρουργικών βομβαρδισμών.
Και κανενας δεν μπορεί να αμφισβητίσει ότι οι παράπλευρες απώλειες φέρνουν μεν τον τρόμο, αλλά βραχυ-μεσοπρόθεσμα ενισχύουν και τον θυμό-οργή-θέληση για εκδίκηση.

2. Στον τομέα των επιχειρήσεων του ΣΞ του Ισραήλ.

Από πλευρά πυροβολικού μάχης, βλέπουμε ότι πέραν της καταστροφής κτηρίων και οικοδομικών τετραγώνων, το αποτέλεσμα δεν ήταν και πάλι άλλο από το να δημιουργηθούν πολυάριθμοι πρόσφυγες και να βλάψουν την εικόνα του Ισραήλ στο εξωτερικό (για όσους είχαν αλή εικόνα γι’αυτό).
Είδαμε την ανάπτυξη μιας ολόκληρης Ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων να μπαίνεις τον αγώνα, άνδρες ειδικά εκαπιδευμένοι και εξοπλισμένοι να πολεμούν βράδυ και στα μετώπισθεν του εχθρού. Δεν είδαμε όμως να συλαμβάνουν υψηλόβαθμα στελέχη της Χεζμπολά, ούτε να καταστρέφουν υψηλής στρατηγικής αξίας στόχους!
Η προώθηση του Ισραήλ, μέχρι τον ποταμό ΛΙΤΑΝΙ, μέχρι εκεί δηλαδή που θα αναπτυχθεί η ειρηνευτική δύναμη, δεν νομίζω να του δίνει στρατηγικό βάθος, μια που οι μακρά εμβελείας πύραυλοι που διαθέτει η Χεζμπολά, ZELZAL ( 125-260 Χχιλ.) και NAZEAT (100-140 χιλ), μπορούν να χτυπήσουν στόχους των βόρειων περιοχών του, περνόντας πάνω από τα κεφάλια των ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.
Τέλος, ως προς την αποκοπή των δρομολογίων ανεφοδιασμού από τη Συρία, βλέπω να έχουν ολοκληρωθεί οι στόχοι του Ισραήλ, αλλά το ανεφοδιάζεις μια δύναμη που χρησιμοποιεί μεθόδους ανορθόδοξου πολέμου, ανταρτοπόλεμου δηλαδή, που χρησιμοποιεί μικρά αι ευέλικτα οπλικά συστήματα, είναι πολύ εύκολο να γίνει μέσα από μικρά δρομολόγια και διαβάσεις.

ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΧΕΖΜΠΟΛΑ.

1. Από καθαράς επιχειρησιακής αξιολόγησης, η οργάνωση της Χεζμπολά, είναι ένας στρατός ανταρτών, εκπαιδευμένων στα Ιρανικά και Συριακά κέντρα εκπαίδευση ανταρτοπολέμου. Και όταν λέμε ανταρτών, μιλάμε για άνδρες που δεν έχουν στολή, στρατόπεδα, που χρησιμοποιεί τακτικές του τύπου μικρές ομάδες των 10-12 ανδρών, καλά εκαπιδευμένων στη διείσδυση και διαφυγή και στο δόγμα του ανορθοδόξου πολέμου ‘’συγκεντρώνομαι στους χώρους απόκρυψης, διεισδύς, καταστρέφω και διαφεύγω επιστρέφοντας όχι στον ίδιο χώρο απόκρυψης αλλά σε άλλο, για να μην εντοπισθώ.
Με αποφάσεις τους η ΕΕ και ο ΟΗΕ, έχουν χαρακτηρίσει τη Χεζμπολά, τρομοκρατική οργάνωση, αλλά μετέχει επίσημα στη κυβέρνηση του Λιβάνου και υποστηρίζεται επίσημα από τη Συρία και το Ιράν, που είναι μέλη του ΟΗΕ……. (πιασ’το αυγό και κούρευτο).

2. Από όσα είδαμε, εκτίμηση είναι ότι έχει αυξηθεί η εκπαίδευση και ως εκ τούτου η αποτελεσματικότητα της χρησιμοποίησης αντιαρματικών πυραύλων. Μάλιστα οι Ισραηλινοί αιφνιδιάστηκαν, όταν ανακαλύψαν ότι χρησιμοποιούσαν Α/Τ βλήματα METIS-M και KORNET. 'Αξιο προσοχής είναι ότι από τη χρήση των Α/Τα πυραύλων, σκότωθηκαν 68 στρατιώτες και καταστράφηκαν περίπου 6-7 άρματα MERKAVA III και IV, που θεωρούνται παγκόσμια ισχυρότατης και εξελιγμένης θωράκισης. Η τακτική όμως που χρησιμοποίησαν οι Α/Τα ομάδες της Χεζμπολά, βολή από μικρή απόσταση και στο πάνω μέρος του πυργίσκου, έφερε (γι’ αυτούς) καλά αποτελέσματα.

3. Σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV) ABABIL, εξοπλισμένα με 60 λίμπρες εκρηκτικά.

4. Τέλος η μεγαλύτερη έκπληξη από επιχειρησιακής πλευράς, ήταν η προσβολή της Ισραηλινής κορβέττας HANIT, 16 χιλ. ανοικτά των ακτών του Λιβάνου από κατευθυνόμενο βλήμα C-701.

ΣΥΝΟΨΗ

1. Σε αυτόν τον πόλεμο και από τις δύο πλευρές, κυρίως όμως από τη πλευρά της Χεζμπολά, χρησιμοποιήθηκαν νέες τακτικές και οπλικά συστήματα.

2. Από Ισραηλινής πλευρά, διαπιστώθηκε ότι πλέον η Χεζμπολά, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται, στο επιχειρησιακό πεδίο, ως μία τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ως μία κανονική τακτική δύναμη.

3. Οι παράπλευρες απώλειες που προκάλεσαν και οι δύο, ήταν δυσανάλογες, ως προς τα αποτελέσματα που επιτεύχηκαν.

4. Ο Λίβανος με τις 47 των εδρών του κοινοβουλίου του να ανήκουν στους Μαρωνίτες Χριστιανούς και τις 47 στους Σιϊτες Μουσουλμάνους (τη Χεζμπολά δηλαδή), παραπάει ξανά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, απέχοντας λίγο από έναν ακόμη εμφύλιο.

5. Οι επιχειρήσεις έχω την αίσθηση ότι δεν θα σταματήσουν, μια που το Ισραήλ δεν πέτυχε τους επιχιερησιακούς του στόχους, δηλαδή δεν νίκησε τη Χεζμπολά. Από την άλλη πλευρά, το ότι αυτή δεν αφοπλίσθηκε από τον αιώνιοα εχθρό, την κάνει στα μάτια των συμπαθούντων, να φαίνεται ή να είναι νικήτρια.

6. Το ερώτημα που μένει α απαντηθεί, είναι τούτο
Μήπως το Ισραήλ απέτυχε στο Επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά πέτυχε στο Στρατηγικό;

Γιατί πώς αλλοιώς – εκτός από νίκη του – να εξηγήσει κανείς, το ότι τον αφοπλισμό της Χεζμπολά (την νίκη που επεδίωκε) καλείται να κάνει πράξη η Ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη !!

Μια δύναμη που :

Θα πρέπει πρέπει να έχει τη θέληση να πολεμήσει.
Θα μπεί στο στόχαστρο των επιθέσεων και των ενεδρών της Χεζμπολά.

Όσα τμήματά της δεν θα προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες, θα αντιμετωπίζονται από τη Χεζμπολά ως κατακτητές και στραυροφόροι και όσα από μουσουλμανικές χώρες, ως προδότες….




ΥΓ

Τι κάθομαι και σκέφτομαι ο Μάλαξ !!
Εδώ ό άλλος 30+ μέρες δεν έβγαλε τσιμουδιά για το θέμα κι μας άφησε στην απέξω, ενώ η άλλη πάει εκεί κάτω αφού αλώνισαν όλοι οι ΥΠΕΞ του κόσμου. Όσο για τον ΓΑΠ, τι να πω βρετανικότερος των Βρετανών, με τις αναχωρήσεις του εκ του Ακρωτηρίου…Όχι δεν θα πω τίποτε για την Αλέκα ούτε για τον Αλέκο, μέχρι που να βγούν από τα όνειρά τους και να κατεβασει η μία το σφυροδρέπανο, μη της πέσει στο κεφάλι κι’ο άλλος να βρει εξήγηση πως και ο σύντρ. Παρτσαλίδης πήρε, το 1968, την απόφαση να την κάνει για το καινούριο μαγαζί του εσωτερικού….

4 Comments:

At Κυριακή, Αυγούστου 20, 2006 2:33:00 π.μ., Blogger Oneiros said...

Γενικά πολύ αξιόλογη η ανάλυσή σου, αν και θα 'θελα να σημειώσω πως η χρήση βομβών φωσφόρου, cluster και θερμοβαρικών από μέρους της ισραηλινής αεροπορίας κατά τη διάρκεια του πολέμου, όχι μόνο αποτέλεσε κατάφωρη παραβίαση διεθνών συνθηκών αλλά δεν εξυπηρετούσε και κανένα σκοπό εκτός από τη συλλογική τιμωρία των αμάχων.

 
At Κυριακή, Αυγούστου 20, 2006 4:11:00 μ.μ., Blogger Greg said...

Πιθανολογώ ότι αυτή ήταν η επιδίωξη μετά τη γενική κατακραυγή για τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν από τον Ισραηλινό στρατό. Να αναλάβουν άλλοι τη δουλειά! Αλλά μια και δεν ενεργεί γρήγορα η "διεθνής κοινότητα" ξαναμπαίνουν στο παιγνίδι οι Ισραηλίτες (με την αποστολή κομάντος) για να εκβιάσουν τα πράγματα.

Εμείς σαν χώρα εκτελούμε τα καθήκοντά μας στο διεθνή στίβο τέλεια. Περαματάρηδες...

 
At Κυριακή, Αυγούστου 20, 2006 11:11:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

@ oneiros
Σε ευχαριστώ.
Είναι γεγονός πως χρησιμοποιήθηκαν και τέτοιου είδους πυρομαχικά, σε τι έκταση όμως δεν έχω εγώ στοιχεία. Θα μου πείς, τώρα, η έκταση μας ενδειαφέρει; 'Οχι αλλά πάντα στις συγκρούσεις χρησμοποιούνται,πολλά είδη πυρομαχικών, από στρατούς σαν του Ισραήλ βέβαια, για διάφορους λόγους που δυστυχώς ανάγονται όλοι στη σφαίρα, της επιβεβαίωσης των κατασκευαστικών τους προδιαγραφών. Και σε προλαβαίνω, δεν είμαι εγώ που μιλώ κυνικά, έστωα και αν ακούγεται έτσι. Είναι αυτός ο ίδιος ο πόλεμος που είναι κυνικός.Για να είμαι δε όσο πιο πολύ αντικειμενικός γίνεται, δεν νομίζω ότι τα πυρομαχικά αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την συλλογική τιμωρία των αμάχων. Αυτοί παράπλευρες απώλειες είναι. Ρίχθηκαν για την αποτελεσματικότητά τους, κατά πως λένε οι προδιαγραφές τους. Αλλού είναι το ζήτημα καιτο αρνητικό για την ΠΑ του Ισραήλ - και το σημειώνω αυτό στο ποστ μου - το ότι δηλαδή το σχέδιο στοχοποίησής της ήταν ότι πιο πρόχειρο και ανεπάγγελτο μπορεί να δει κανείς.

 
At Κυριακή, Αυγούστου 20, 2006 11:14:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

@ greg
Πολύ πετυχημένα το διατυπώνεις, περαστικοί, τελευταίοι και χωρίς να ιδρώσει το αυτί μας (ας είναι καλά η rexona,το αποσμητικό).

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home