Παρασκευή 18 Αυγούστου 2006

ΜΕΡΙΚΑ....ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ

Ακούω (διαβάζω) ότι μπορεί ο ΟΗΕ με την απόφαση 1701 του Σ.Α. του, να είπε ναι στην αποστολή στρατευμάτων στον Λίβανο, αλλά ‘’πρόθυμες’’ χώρες δεν βρίσκονται εύκολα.

Ακούω (διαβάζω), ότι η Ελλάδα προσανατολίζεται σε ''ήπιας μορφής'' συμμετοχή στην ‘’ειρηνευτική δύναμη’’ του ΟΗΕ, των 15.000 ανδρών.

Η Γερμανία το δήλωσε, ότι δε στέλνει, η Ιταλία το ψάχνει, η Γαλλία, θα στείλει καμμιά 200 τώρα, του Μηχανικού, έχει και 200 στη σημερινή δύνμαη του ΟΗΕ που βρίσκεται εκεί… και βλέπουμε…

Το πρόβλημα, ως προς την ‘’προς ανάπτυξη’’ δύναμη, αλλά και της Ελληνικής συμμετοχής, σε αυτή, πρέπει να το δούμε (δουν), μέσα από τους παρακάτω παράγοντες….

Στις 16-8-2006, βγήκε η απόφαση του ΟΗΕ, για τη κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο.

Σύμφωνα με αυτήν:

Η Χεζμπολά πρέπει να αφοπλισθεί.
(Αντίθετα αυτή, διακυρήσσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρόκειται να το δεχθεί).


Η κυβέρηση του Λιβάνου, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να πιέσει τη Χεζμπολά να αφοπλισθεί.
(Πώς να το κάνει άλλωστε όταν ο Πρόεδρος της Βουλής του Λιβάνου και ο Υπουργός Εξωτερικών, είναι Σιϊτες Μουσουλμάνοι (όπως και η Χεζμπολά) και όταν αυτή διαθέτει 2 Υπουργούς και 14 έδρες του κοινοβουλίου).

Το Ισραήλ λέει ότι θα αποσυρθεί, με την προϋπόθεση οι 15.000 άνδρες του ΟΗΕ, να κάνουν αυτό που πρέπει, να αφοπλίσουν δηλαδή τη Χεζμπολά.

Αυτό (για τις δυνάμεις του ΟΗΕ), σημαίνει όμως ΠΟΛΕΜΟ με τη Χεζμπολά!!

Δηλαδή φεύγουν τα Ισραηλινά στρατεύματα και έρχονται οι ΟΗΕδες να πολεμίσουν πλέον το ‘’κράτος εν κράτει’’ που είναι η Χεζμπολά. Συνέχιση των επιχειρήσεων αφοπλισμού της από άλλο ‘’εισβολέα’’ και αλλαγή της μορφής του αγώνα, από τους εκατέρωθεν βομβαρδισμούς, σε μάχες μέσα σε κατοικημένες περιοχές (urban warfare)….

Μέσα σε αυτό το πλέγμα των παραγόντων, όλοι μας είμαστε σκεπτικοί και προβληματισμένοι.

Η θέση που διατυπώνεται για μια φρεγάτα, σε πλήρη επιχειρησιακή διαμόρφωση, και 1 έως δύο αρματαγωγά, μου φαίνεται ως η πιο ισσοροπημένη….

Αρκεί αυτό που ‘’σιγοτραγουδιέται’’ από πολλούς ότι ‘’η κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση να κάνει άλλα βήματα προς την κατεύθυνση που υποδεικνύουν οι ΗΠΑ’’ (ΕΛ.ΤΥΠΟΣ 18-8-2006),
να το εννοούμε, να το εφαρμόσουμε και να μη κάνουμε πίσω όσες πιέσεις και να δεχθούμε… (γιατί θα δεχθούμε)

6 Comments:

At Παρασκευή, Αυγούστου 18, 2006 11:59:00 μ.μ., Blogger artfarted said...

Θέλω να είμαι αισιόδοξος. Το Ισραήλ μόλις έχασε το μεγαλύτερο πόλεμο της Ιστορίας του και αυτό άνοιξε στο εσωτερικό του τους ασκούς του Αιόλου. Τώρα η μια αποκάλυψη για σκάνδαλα διαδέχεται την άλλη. Δεν θα πολεμήσουν οι Ισραηλινοί για πολύ καιρό.

Η Χεσμπολά δεν γίνεται να αφοπλιστεί. Μόλις κέρδισε έναν μεγάλο πόλεμο και έγραψε Ιστορία. Δηλαδή τι, θα πετάξει τα τιμημένα της όπλα και θα ατιμάσει τους σκοτωμένους από τον εχθρό πολεμιστές της; Ο outsider-νικητής δηλαδή, να αφοπλιστεί και ο favored-ηττημένος να οπλιστεί ακόμα καλύτερα;!
Ούτε ο επίσημος Λίβανος θέλει τον αφοπλισμό της Χεσμπολά. Η οργάνωση αυτή έσωσε το γόητρο του Λιβάνου και όλων των Αράβων που μέχρι πριν ένα μήνα τους ήταν αδιανόητο να αντισταθούν στο δίδυμο ΗΠΑ/Ισραήλ. Χάρη στη Χεσμπολά ο Λίβανος απέβαλε το κόμπλεξ του έναντι των Εβραίων. Λίγο είναι; Επί πλέον, η Χεσμπολά θα βοηθήσει τώρα στην ανοικοδόμηση ώστε στο τέλος η μισή χώρα θα της ανήκει και με τη βούλα! Πως την πάτησαν έτσι οι Σιωνιστές και οι νεοσυντηρητικοί της Ουάσιγκτον!

Οι Λιβανέζοι μόνοι τους θα βρουν τη λύση αν φυλαχτούνε από τους καλοθελητές. Οι Αμερικάνοι αφρίζουν απ' το κακό τους και θα βρούν τον τρόπο να συνεχίσουν τα εγκλήματά τους στην περιοχή, αν οι Λιβανέζοι δεν μονιάσουν. Το μείγμα Ιράκ-εκλογές μπορεί να συγκρατήσει τον Μπους και τη συμμορία του από παραπέρα αλητείες στην Εγγύς Ανατολή και ο Λίβανος με το Ισραήλ να εκτονώσουν τη μεταξύ τους κρίση. Όσο έχει κανείς όμως, αφ’ ενός το Σιωνισμό να ακονίζει τα μαχαίρια του, αφ’ εταίρου τους λυσσασμένους ισλαμιστές να τρέφονται απ’ την κουτοπονηριά των Αμερικάνων, δεν χαλαρώνει ποτέ...

 
At Σάββατο, Αυγούστου 19, 2006 11:49:00 π.μ., Blogger Greg said...

Τι ωραίος καιρός για προβοκάτσια!

 
At Σάββατο, Αυγούστου 19, 2006 8:41:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

@ artfated
Αισιόδοξος για τί;
Μήπως για το ότι ''Οι Λιβανέζοι μόνοι τους θα βρουν τη λύση αν φυλαχτούνε από τους καλοθελητές''; Έχω την αίσθηση ότι μια χώρα που οι Χριστιανοί έχουν 47 έδρες και άλλες τόσες οι Σιϊτες Μουσουλμάνοι (οι πιο σκληροί από τους φανατικούς ισλαμιστές), μισό - μισό δηλαδή το γκουβέρνο, έχουν πλύ δρόμο για να τα ''βρούνε'' μόνοι τους. Αλλά αγαπητέ μου, το τι θα παιχτεί εκεί κάτω, δεν είναι μόνο θέμα των ΗΠΑ, είναι και του ΙΡΑΝ-ΣΥΡΙΑΣ, είναι και αυτοί ''καλοθελητές'' και εεκί είναι τα δύσκολα. Βέβαια το βασικό μου ερώτημα είναι και θα είναι,εμείς πως θα εκμεταλλευτούμε (με τη καλή του όρου έννοια) το σκηνικό;
Ίσως, από το να εμπλακούμε (για τα καλά),σαν υπάκουα κατοικίδια, σε δύσκολες καταστάσεις, όπως θα είναι το έργο της ειρηνευτικής δύναμης, καλλίτερα να συνεχίσουμε τα ''μπάνια του λαού'' και να σφυρίζουμε αμέριμνα.....

 
At Σάββατο, Αυγούστου 19, 2006 8:42:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

@greg

?

 
At Κυριακή, Αυγούστου 20, 2006 1:42:00 μ.μ., Blogger Greg said...

@Πήγασος

Η Σιβυλική μου φράση οφείλετο στο ότι περίμενα να "ρίξουν" οι Εβραίοι μερικούς κατιούσα για να ξαναμπούν μέσα. Αλλά δεν κρατιόντουσαν. Μπήκαν ούτως ή άλλως χθές τα κομάντα.

Ο πόλεμος δεν τελειώνει αν δεν μπεί ο στρατός. Το ανεκδοτάκι που λέει
"η αεροπορία καταστρέφει, ο στρατός καταλαμβάνει και το ναυτικό οργανώνει την δεξίωση"
περιγράφει ακριβώς γιατί θα έχουμε συνέχεια (καθώς και γιατί η Ελλάδα θέλει να στείλει φρεγάτα...)

Στη Γιουγκοσλαβία η πολυεθνική δύναμη ήταν σαφώς κατά των Σέρβων. Λειτούργησε ως στρατός κατοχής αν δούμε ότι ο επιδιωκόμενος διαμελισμός πέτυχε... Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν μπορούν οι Ισραηλινοί να υποχωρήσουν και να αφήσουν στο πόδι τους Λιβανέζους!

 
At Κυριακή, Αυγούστου 20, 2006 10:55:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

@ greg
Κατανοητό το ?.
Σαφώς και δε θα δεχθούν στη ζώνη ασφαλείας μόνο του τον Λιβανέζικο στρατό, αφού είναι κοινό μυστικό ότι πίσω από κάθε ένα στρατιώτη του, κρύβεται και ένας της Χεζμπολά!
Θα έχει συνέχεια αυτό το σήριαλ...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home