Πέμπτη 17 Αυγούστου 2006

….τα απλά και αυτονόητα….


Έγραφα στο ποστάλι μου ….ΤΟ ΚΟΜΜΑ …ΤΟ ΧΡΩΜΑ… και Ο ΚΑΚΟΣ ΜΑΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ... , αλλά και στο ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ’ ΓΑ(Π)(Μ)ΙΟΜΑΣΤΕ !! , ότι αποδείχθηκε και στη πράξη, η αξία της γεοπολιτικής θέσεως της Κύπρου, σε μια εύθραστη περιοχή, όπως είναι αυτή της Μέσης Ανατολής.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, με τη Γαλλία να πρωτοστατεί στο Σχέδιο Κατάπαυσης των εχθροπραξιών, στο Νότιο Λίβανο, και την απόφαση του ΟΗΕ, να στείλει 15.000 άνδρες για τη υλοποίηση των προβλεπόμενων στο σχέδιο (αφοπλισμός της Χεζμπολά και αποκοπή των δρομολογίων ανεφοδιασμού της από τη Συρία), είναι εύκολη η τεμηρίωση (για μια ακόμη φορά), της Στρατηγικής Θέσης και της Σημασίας της Κύπρου, ως ΠΥΛΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ και ΕΞΟΔΟΥ στη Μέση Ανατολή (..την παλιά ..ή την νέα..).

Βέβαια το παραπάνω συμπέρασμα, το διδάσκεται σχεδόν από το πρώτο καιρό, κάθε ένας που σπουδάζει τη γεοπολιτική επιστήμη και τις διεθνείς σχέσεις, αλλά αποτελεί και ιδιαίτερο αντεικείμενο στα διάφορα σεμινάρια των Σχολών Επιτελών και Εθνικής Άμυνας, όλων των Χωρών (δεν εξαιρώ και την Eλλάδα), που αντιμετωπίζουν σοβαρά την επαγγελματική κατάρτιση των στελεχών των Ενόπλων τους Δυνάμεων και των καίριων Κρατικών μηχανισμών τους.

Άρα προς τι; η συμπερασματκή διαπίστωση, από τα τελευταία γεγονότα;

Να γιατί.

Τώρα (που οι μνήμες είναι ζεστές ακόμη), μπορεί ο καθένας από μας, να επαληθεύσει αλλά και να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για ποιο λόγο συμβαίνουν ή συνέβησαν, ορισμένα πράγματα, στο πρόσφατο παρελθόν.

Εξηγούμαι..

Είχαμε μια τεράστια προσπάθεια ‘’εσωτερικών’’ και ‘’εξωτερικών’’ υποστηρικτών του Σχεδίου ΑΝΑΝ για τη Κύπρο.

Λύσαξαν κάποιοι να πετύχει…..

Έκαναν τις κότες, κάποιοι άλλοι (μη και δυσαρεστήσουν τον their master’s voice), τηρώντας την προσφιλή τους τακτική ‘’βλέποντας και κάνοντας’’ που μας έκανε ρεζίλι σε πολλούς από τους συμμάχους και φίλους…..

Είπαν ΟΧΙ οι Κύπριοι και πέταξαν το σχέδιο στα μούτρα του ΑΝΑΝ…

Δηλαδή απλά και ξεκάθαρα:

Αρνήθηκαν να γίνει το κυπριακό έδαφος των αγγλικών βάσεων, ο εναέριος χώρος πάνω από αυτές και ο θαλάσσιος που τις περιβρέχει, Βρετανικό κράτος εν κράτει. Έδαφος, όπου θα μπορούσαν να σταθμεύουν να εξορμούν στρατεύματα και να ναυλοχούν ναυτικές μονάδες.

Αρνήθηκαν να γίνουν ένα κράτος – παρωδία, υποκείμενο στα κελεύσματα Αγγλίας-ΗΠΑ, που ήθελαν τη Κύπρο ως χώρο Στρατηγικού Βάθους του Ισραήλ, για να μπορούν να παραβάλουν τα Ισραηλινά πλοία και υποβρύχια, όταν the balloon will go up….

Αυτά … τα απλά και αυτονόητα, είναι τα συμπεράσματα (για την εσωτερική μας πολιτική σκηνή), όταν κάποιος προβάλλει τις τότε φωνές και προσπάθειες, στη σημερινή – μετά το πρώτο καταλάγιασμα της σκόνης του Λιβάνου – κατάσταση….

2 Comments:

At Παρασκευή, Αυγούστου 18, 2006 3:56:00 μ.μ., Blogger Greg said...

Και είναι κάτω απ' την κοιλιά του "θηρίου" (Τουρκία). Που αισθάνεται ανασφαλής... Γιατί όμως; Είναι "τόσο μακρυά" από μας!

 
At Παρασκευή, Αυγούστου 18, 2006 4:38:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

Βλέπεις πολλοί είναι αυτοί που σνομπάρουν τον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο.
Από τον Θείο του (που έλεγε ότι είναι μακρυά και δεν φτάνουμε) μέχρι τον σημερινό ηλιοψημένο Κωστάκη. Αλλά και τον ΓΑΠ, που δεν τούπε κανένας να πάει να φύγει από τη Πάφο και έφυγε λέει, από τις Βρετανικές βάσεις,για τη Μπαμπούσκα και τον Αλ, δε έχω να πω τίποτε.Η μία έχει ακόμη το σφυροδρέπανο, φάντασμα και αυτή των κόμπλεξ του παρελθόντος και ο άλλος ακόμη να καταλάβει πως βγήκε ''αρχηγός'' κόμματος.
Ο Τάσσος όμως δεν μασάει, ελάτε ρε γαλόπουλα έχω βάση εγώ να τη κάνετε βατήρα για το Λίβανο, και ας ήταν του Ανδρέα που δεν ήθελε να τον βλέπει ούτε φωτό.
Τί είπαμε; Το ''επιθυμητό που έγινε εφικτό'' από τον Κύπριο Πρόεδρο, κι'ας τους κλώνους να κάνουν ισολογισμό και προγνωστική καταγραφή σταυρών για τις δημοτικές....
Αλλά είπαμε greg, για ορισμένα πράγματα πρέπει να έχεις .....χίδια και όχι να είσαι ..κληρονόμος!!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home