Σάββατο 10 Ιουνίου 2006

ΑΝΤΙ ΣΧΟΛΙΟΥ ..ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ COMMENT

(για να μην ‘’χαθει’’ η απάντησή μου στο σχόλιο του McFly)

Κατά βάση οι παραπομπές σε κείμενα άλλων, αποτελούν και το έδρανο μιας (κατά την άποψή μου) τεκμηριωμένης υποστήριξης όσων γράφω.
Κάτι σαν την βιβλιογραφία, που χρειάζεται, κάθε προ, ή μετα πτυχιακή εργασία.

Δεν συμμερίζομαι την άποψή σου ότι υπάρχει ‘’επιστημονικοφανή σοβαρότητα’’ σ’ αυτά που γράφω.
Απλά, ξαναλέω, τα στηρίζω σε επιστημονικά κείμενα.

Νομίζω ότι οι κκ Κουλουμπής και Nye (Χάρβαρντ κ.λ.π), είναι επιστήμονες.

Απλά χρησιμοποιώ τα γραπτά τους, τις απόψεις τους, για να αποδείξω ότι όλο αυτό που βλέπουμε, να γίνεται εδώ και χρόνια, έχει ΚΑΙ επιστημονική βάση, αλλά και ότι οι σκέψεις τους, σχολές τους, δεν εφαρμόζονται πάντα υπέρ της εγκεκριμμένης από το εκάστοτε ΚΥΣΕΑ, πολιτικής εθνικής άμυνας.

Γι’ αυτό έκανα αναγωγή, όσων είδαμε να λέγονται και να ‘’πρεσβεύονται’’, στην πριν από το κυπριακό δημοψήφισμα, περίοδο.

Τι λέω στο ποστ;

‘’να θυμηθούμε το Σχέδιο ΑΝΑΝ και από ποιους, εδώ στη ταλαίπωρη Ελλαδίτσα, (αυτό) υποστηρίχθηκε αλλά και από ποιους αφέθηκε στο, ‘’για να δούμε τι θα κάνει ο Τάσος’’.

Η επιχειρηματολογία μου είναι και αυτή γραμμένη, στο ποστ.

Τι λέω δηλαδή, ότι τελικά η παλιά Προπαγάνδα (που δεν μας ακούγεται και σαν καλή λέξη και ίσως να έχουμε και δίκιο), χρησιμοποιείται, σήμερα, με άλλες ‘’ετικέτες’’ (βλέπε soft power) με σκοπό:

‘’να μη ξενίζει, να μη αφυπνίζει, να πλαστελινοποιεί σκέψεις και μετά να τις χωρίζει σε ‘’συνετούς’’, ‘’ακραίους’’, ‘’εθνίκια’’ και ‘’σοβινιστές’’ , έτσι ώστε σιγά-σιγά (μη και ξυπνήσουν) να ωριμάσει το φρούτο χωρίς να παιδευτούμε καθόλου….!’’

Αλήθεια, είναι τόσο δύσκολο να δούμε γύρω μας ότι, όλοι μας έτσι είμαστε χωρισμένοι (ή μας έχουν χωρίσει) και ότι όλα γίνονται για την ‘’επικοινωνία’’ και όχι για την στρατηγική;

Δηλαδή δεν διαφαίνεται, (για άλλους δύσκολα, για άλλους λιγότερο δύσκολα) ότι πάμε για κάποιου είδους συμβιβασμό;
… αν βέβαια αυτός θα είναι εφικτός, όχι από την πλευρά τη δική μας (που έχω την αίσθηση ότι θα είναι – ελέω μαλακής ισχύος), αλλά από την πλευρά των ‘’κουμπάρων’’, που νομίζω ότι δε θα αρκεσθούν, σε όσα σήμερα ζητούν από το 1973, αλλά θα πάνε και κατά Γκιμουρτζίνα μεριά….

Επιπρόσθετα, στο ποστάλι μου ‘’ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ’’, που στεναχώρισε κάποιους, γράφω για τη Προπαγάνδα, ξεκάθαρα ότι:

‘’Μόνο στη δεκαετία 1920-1930, αρχίζει να φαίνεται και η χρησιμοποίησή της για όχι θεμιτούς σκοπούς, με αποκορύφωμα, τη χρησιμοποίησή της από τον Ναζισμό και Κομμουνισμό, που έφθασε να εφαρμόζεται, στο πολιτικό επίπεδο, από ξεχωριστά Υπουργεία (отдел агитации и пропаганды, Department for Agitation and Propaganda, δηλαδή Υπουργείο Αγκιτάτσιας και Προπαγάνδας).
Οι Σοβιετικοί ήταν οι πρώτοι που διαχώρισαν, την μία έννοια σε δύο, την ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ, που διαδίδει πολλές ιδέες σε λίγους ανθρώπους και την
ΑΓΚΙΤΑΤΣΙΑ (ζύμωση), που διαδίδει μία μόνο ιδέα σε πολλούς ανθρώπους.
(αν έχετε όρεξη να μπείτε πιο βαθειά, κτυπήστε
εδώ, εδώ και …ας είναι καλά ο…ιστός θα σας οδηγήσει παντού).Και έτσι καταλήγουμε στο σήμερα, που λέμε ότι, προπαγάνδα είναι η τεχνική διαδόσης οποασδήποτε πληροφορίας, ιδέας, δόγματος ή παρότρυνσης, που διοχετεύεται εσκεμμένα, άμεσα ή έμμεσα σε κυκλοφορία, με σκοπό να επηρεάσει το ‘’στόχο’’ ( target group το λέμε τώρα στα γιαπίστικα), για όφελος αυτού που την θέτει σε κυκλοφορία.

Συνεχίζω,

Αντιγράφω από την International Herald Tribune

‘’Secretary of Defense Donald Rumsfeld is reported to be deeply frustrated that the U.S. government has no coherent plan for molding public opinion worldwide.’’ (τα uderline δικά μου)

Molding public opinion worldwide.

Ζύμωση (προπαγάνδα δηλαδή), διάδωση μιας ίδεας σε πολλούς ανθρώπους…

Αυτή, της αποδοχής, (σε όποιο βαθμό είναι εφικτό), του συμβιβασμού….

Εξωραϊζουμε την αδυναμία μας να βρούμε τρόπους εξισορρόπησης της Τουρκικής πίεσης και την μετατρέπουμε σε μια ‘’εκλογικευμένη’’ πολιτική, αποκλιμάκωσης της έντασης.

Βλέπεις πρέπει να αρχίσει να ‘’διαμορφώνεται’’ και το κατάλληλο κλίμα στη κοινή γνώμη, στο ‘’στόχο’’ δηλαδή.

Αυτά και για αυτούς τους λόγους θεωρώ, προπαγάνδα, ή αν θέλεις εφαρμογή της στρατηγικής μαλακής ισχύος.

Σε ότι, τέλος, αφορά στο ραβδί και στο καρότο, που λες, μας φαίνεται - δεν μας φαίνεται επιστημονικό, δυστυχώς και είναι και εφαρμόζεται.

Παράδειγμα (με ..διάλογο..)

ΤΟ ΜΑΣΤΙΓΙΟ: Θα κάνουμε άσκηση 8-12 του μήνα τη Λευκή Φουρτούνα.


ΤΟ ΚΑΡΟΤΟ: Επειδή έρχεται η ΥΠΕΞ της Ελλάδας, δεν θα την κάνουμε, εμείς είμαστε φιλόξενο και υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών μας, κράτος. Γι’ αυτό την μεταθέσαμε για μετά.. αφού φύγει η ΥΠΕΞ.

ΤΟ ΜΑΣΤΙΓΙΟ: Ναι για τις 18 του Ιούνη.
(χωρίς να ακούγεται αλλά με νόημα προς το ΚΑΡΟΤΟ, ‘’για να δούμε, πώς θα αντιδράσουμε, αφού τελειώσουν οι συσκέψεις του συμβουλίου σύνδεσης ΕΕ και Τουρκίας…).

Νομίζω σου επεξήγησα;

1 Comments:

At Δευτέρα, Ιουνίου 12, 2006 1:47:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

Ευχαριστώ που πέρασες από το ''κονάκι'' πάλι και χαίρομαι που άκουσες τη θέση μου.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home