Πέμπτη 8 Ιουνίου 2006

ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ‘’ΠΑΙΖΕΤΑΙ’’



(Η φωτό, μπήκε για να απαλύνει λίγο το ποστ (μου'ρχόταν και μένα λίγο βαρύ αλλά έπρεπε να γραφεί), είναι από εδώ και είναι μία από τις προκυρήξεις με αντισημιτικό περιεχόμενο που χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί, εναντίον των Συμμάχων, το 1945. Τότε βέβαια είχαμε πόλεμο, τώρα όμως όχι, ναι μην περιμένετε να μας ρίχνουν προκυρήξεις, αλλά ....σφαλιάρες ίσως.)
Η γενιά μας έχει μια παράξενη μοίρα, δείχνει να έχει ειρηνεύσει, μετά από την ομολογούμενη εδραίωση της δημοκρατίας στη χώρα μας (αν και αυτό μπορεί από κάποιους να είναι ακόμη συζητήσιμο). Πολλά όμως από τα ‘’τεκμαινόμενα’’ γύρω μας δείχνουν ότι - αν και ένας γενικευμένος πόλεμος, πχ παγκόσμιος ή έστω και μεγάλης έντασης, φαίνεται απίθανος - βρισκόμαστε ακόμη στα χαρακώματα, με εχθρούς που δεν φορούν πλέον στολές, δεν έχουν σημαίες, πολλές φορές δεν μιλούν διαφορετική γλώσσα, τα κύριά τους όπλα δεν είναι μπόμπες και κανόνια, αλλά ΙΔΕΕΣ και ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ.

Ο ΚΛΑΟΥΖΕΒΙΤΣ έλεγε
‘’Πόλεμος είναι η συνέχιση της Πολιτικής’’

Ο ΣΤΑΛΙΝ το ανέτρεψε και είπε
‘’Ειρήνη είναι Πόλεμος με άλλα μέσα’’ και

Ο ΜΑΟ-ΤΣΕ-ΤΟΥΓΚ διευκρίνισε ότι
‘’Πόλεμος είναι μια αιτηρή Πολιτική. Πολιτική, είναι αναίμακτος Πόλεμος’’.

Στη σύγχρονη εποχή, μετά και τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου (ΨΠ), όλες οι παραπάνω διατυπώσεις, συνοψίζονται στην έννοια του ‘’ψυχολογικού πολέμου’’, για την οποία το αντίστοιχο αμερικανικό εγχειρίδιο FM 33-1 (PSYOPS), (δυστυχώς είναι ‘’κλειδωμένο και δεν μπορώ να το κάνω όλο link), λέει τα παρακάτω:

‘’Ψυχολογικός Πόλεμος είναι η προσχεδιασμένη χρησιμοποίηση της Προπαγάνδας από κάποιο κράτος, με σκοπό τον επηρεασμό του φρονήματος, της στάσης και συμπεριφοράς των εχθρικών, ουδέτερων ή φίλιων δυνάμεων, με τέτοιο τρόπο ώστε να υποστηριχθούν οι εθνικές πολιτικές και επιδιώξεις…’’

Χωρίζει δε τον ΨΠ σε Ψυχολογικές ενέργειες, Διαφώτηση, Προπαγάνδα και Αντιπροπαγάνδα.

Για το τι ακριβώς σημαίνει Προπαγάνδα, είναι πολύ εύκολο να ενημερωθεί εδώ.

Ο ΧΙΤΛΕΡ έλεγε:

‘’Χάρις στη Προπαγάνδα πήραμε την εξουσία. Αυτή μας επέτρεψε να τη διατηρήσουμε και αυτή θα μας δώσει την δυνατότητα α κατακτήσουμε τον κόσμο’’.

Ο ΛΕΝΙΝ έλεγε:

‘’Το κυριώτερο απ’όλα είναι η διεξαγωγή Αγκιτάτσιας (ζύμωσης) και Προπαγάνδας σε όλα τα στρώματα του λαού..’’.

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ζώο, ζει πάντα με τους όμοιούς του, η κοινωνία μας στηρίζεται στη συνεργασία των μελών της, πραγματικότητα που σημαίνει μια ΑΔΙΑΚΟΠΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ γνωμών, γνώσεων, πληροφοριών, σθναισθημάτων και ιδεών. Αυτή είναι και πραγματική οριοθέτηση του όρου Προπαγάνδα, μια διάδοση ιδεών, με σκοπό τον επηρεασμό της κοινής γνώμης. Αν έχει εμπορικούς και/ή οικονομικούς σκοπούς, λέγεται ΔΙΑΦΗΜΙΣΙ, αν έχει θρησκευτικούς σκοπούς, λέγεται ΚΑΤΗΧΗΣΗ ή ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΜΟΣ, αν τέλος έχει πολιτικούς σκοπούς λέγεται απλά ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ.
Αυτή η τελευταία αποβλέπει στην εισαγωγή πολιτικών ιδεών, με σκοπό τον επηρεασμό της πολιτικής στάσεως του κοινού.

Για του λόγου το αληθές, αν θέλετε διαβάστε:

Για το Πρόγραμμα δράσης του κόμματος του ΚΚΕ για τη Κομματική προπαγάνδα και διαφώτηση, η πολιτιστική δραστηριότητα του κόμματος στην εργατική τάξη. Αυτοί τουλάχιστον δεν ντρέπονται να χρησιμοποιούν τους σωστούς όρους, γι’αυτό που κάνουν ή σκέπτονται !

Για τους φιλήσυχους πολίτες, τους υποκινητές και τους εκσυγχρονιστές, μια άποψη του κ. BIKTΩPA NETA (αν θέλετε), μπορείτε να διαβάσετε εδώ,
για να πιάσω όλες τις πλευρές και να μει κανένας ότι τα βλέπω μονόπλευρα!

Για "μαύρη προπαγάνδα" κατηγορεί τα ΜΜΕ ο Αρχιεπίσκοπος, μπορούμε να δούμε και αυτή τη πλευρά του θέματος,
ξαναλέω, για να πιάσω όλες τις πλευρές και να μει κανένας ότι τα βλέπω μονόπλευρα!

Ακόμη και για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα υπάρχει ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ,
ξαναματαλέω, για να πιάσω όλες τις πλευρές και να μει κανένας ότι τα βλέπω μονόπλευρα!

Τώρα θα μου πείτε είναι κακό να κάνει κανείς προπαγάνδα;

Κάθε σύνολο κοινωνικό πολιτικό θρησκευτικό ή ότι άλλο σύνολο μπορούμε να φαντασθούμε, που έχει διαμορφώσει αρχές, πεποιθήσεις και στρατηγική, οφείλει να τις κάνει γνωστές, στο ευρύ κοινό, δηλαδή οφείλει να ασκήσει (αν θέλει να είναι συνεπές στο κοινό του), προπαγάνδα. Αυτό είναι αληθινό, μέχρι ένα σημείο, αυτό που από απλή ενημέρωση του ‘’στόχου’’, του κοινού δηλαδή, καταλήγει σε επηρεασμό του, με όχι και τόσο θεμιτά μέσα.

Και εδώ έρχεται ξανά πάλι η ΙΣΤΟΡΙΑ (και η γνώση που βγαίνει μέσα από τα διδάγματά της).

(BACK TO THE BASICS ….ΓΙΑΠΗΔΕ...ΕΕΣ)

Η Ελληνική αρχαιότητα, τσουβάλια παραδειγμάτων έχει για την προπαγάνδα, σε όλες της τις μορφές, τι να πρωτογράψει κανένας…
Η ΙΛΙΑΔΑ, ένας ‘’πολιτικός μύθος’’ κατά μία άποψη, καλλιεργεί (προπαγανδίζει δηλαδή) την ευρύτερη ιδέα του ελληνισμού, της αλληλεγγύης μεταξύ των ομοεθνών, απέναντι στους αλλόφυλους.
Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ με τον Επιτάφιό του, αναπτύσσει τους σκοπούς του πολέμου και την ανάγκη διεξαγωγής του, δίνοντας ένα λαμπρό υπόδειγμα, διαφωτίσης με την πειθώ (είδος προπαγάνδας προς τους δικούς μας ανθρώπους), απευθυνόμενος σε ελεύθερους, υπεύθυνους και μορφωμένους πολίτες.
Ο ΑΙΣΧΥΛΟΣ, χρησιμοποιεί το θέατρο και με το έργο του ΠΕΡΣΕΣ, κάνει, τι άλλο παρά, μια πατριωτική προπαγάνδα.
Ο Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, κόβοντας τον ΓΟΡΔΙΟ ΔΕΣΜΟ (και άλλα πολλά ο ‘’κατακτητής’’), τι άλλο από προπαγάνδα στη πράξη κάνει θέλοντας να δείξει τη δύναμη που είχε για να γίνει ο κύριος της Ασίας (κατά τον μύθο και την πράξη).

Ο όρος Προπαγάνδα, πάντως είναι λατινικός (σημαίνει διάδοση) και καθιερώθηκε, ως δόγμα και ακολουθούμενη πολιτική από την Καθολική εκκλησία, στον αγώνα της εναντίον του Προτεσταντισμού, στα 1622, με την ίδρυση Κολλεγίου Προπαγάνδας για την ‘’διάδοση της αληθινής πίστης’’ (Congregatio de Propaganda Fide).

Μόνο στη δεκαετία 1920-1930, αρχίζει να φαίνεται και η χρησιμοποίησή της για όχι θεμιτούς σκοπούς, με αποκορύφωμα, τη χρησιμοποίησή της από τον Ναζισμό και Κομμουνισμό, που έφθασε να εφαρμόζεται, στο πολιτικό επίπεδο, από ξεχωριστά Υπουργεία (отдел агитации и пропаганды, Department for Agitation and Propaganda, δηλαδή Υπουργείο Αγκιτάτσιας και Προπαγάνδας).

Οι Σοβιετικοί ήταν οι πρώτοι που διαχώρισαν, την μία έννοια σε δύο, την ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ, που διαδίδει πολλές ιδέες λίγους ανθρώπους και την ΑΓΚΙΤΑΤΣΙΑ (ζύμωση), που διαδίδει μία μόνο ιδέα σε πολλούς ανθρώπους.
(αν έχετε όρεξη να μπείτε πιο βαθειά, κτυπήστε εδώ, εδώ και …ας είναι καλά ο…ιστός θα σας οδηγήσει παντού).

Και έτσι καταλήγουμε στο σήμερα, που λέμε ότι, προπαγάνδα είναι η τεχνική διαδόσης οποασδήποτε πληροφορίας, ιδέας, δόγματος ή παρότρυνσης, που διοχετεύεται εσκεμμένα, άμεσα ή έμμεσα σε κυκλοφορία, με σκοπό να επηρεάσει το ‘’στόχο’’ ( target group το λέμε τώρα στα γιαπίστικα), για όφελος αυτού που την θέτει σε κυκλοφορία.

Μία από τις τεχνικές της προπαγάνδας (τώρα έρχομαι στο ζητούμενο) είναι η αρχή της ΜΙΣΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.

Το ψέμα δεν αποδίδει, πρέπει λοιπόν να αποφεύγεται. Μια καλή προπαγάνδα, πρέπει να στηρίζεται στην αλήθεια, αλλά αυτή να χρησιμοποιείται, προσεκτικά και προς όφελος ‘’μας’’. Διαδίδουμε λοιπόν αυτό το τμήμα της αλήθειας που μας συμφέρει και αποσιωπούμε το τμήμα που δεν μας εξυπηρετεί.

Παράδειγμα; Μάλιστα.

Το να παρουσιάζουμε τις Τουρκικές θέσεις, σε θέματα των Ελληνο-Τουρκικών διαφορών, λέμε αλήθεια για τις τουρκικές θέσεις, αλλά την μισή αλήθεια, μια που ούτε και σε λινκ ή απλή παραπομπή, αναφερόμαστε στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, την ελληνική.

Μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για να γίνει η προπαγάνδα, είναι και η ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ.

Έτσι, όταν εφαρμόζεται η μέθοδος αυτή εξασφαλίζεται η επικήρωση του κεντρικού μηνύματος, ιδέας, δόγματος, παρότρυνσης κ.λ.π, από προσωπικότητες, με κύρος και εκτίμηση από το ‘’ακροατηρίο-στόχο’’, γεγονός που το αναγκάζει να ταυτισθεί με την προσωπικότητα αυτή και να αποδεχθεί τις ιδέες του ως δικιές του.

Παράδειγμα; Μάλιστα.

Όλοι οι επώνυμοι και well respected people, της ελληνικής πραγματικότητας, που τον τελευταίο (;) καιρό μιλούν για αλλαγές εθνικών στρατηγικών και ότι τόσα (30 και βάλε ) χρόνια δε πετύχαμε τίποτε κ.λ.π,κ.λπ.

Για το τέλος άφησα μια μου σκέψη, που δε μιλά για τη προπαγάνδα των κουμπάρων και πως αυτή εφαρμόζεται από μας …εναντίον μας (χωρίς να το καταλαβαίνουμε), αλλά για την προπαγάνδα που έπρεπε να είχαμε εμείς γι’ αυτούς… ‘Ετσι σαν μια γενική σκέψη…..

Κάθε έθνος, σύστημα, κράτος, καθεστώς ή ιδέα που θέλει να επιβιώσει, είναι υποχρεωμένο, από τις σύγχρονες αντικειμενικές συνθήκες που επικρατούν γύρω μας, να μελετήσει βαθειά και ολόπλευρα τη Προπαγάνδα και να την εφαρμόσει συστηματικά, επιστημονικά και μόνιμα.

Γκέγκε Γιαπούληδες;

2 Comments:

At Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2006 9:43:00 π.μ., Blogger Greg said...

Κι' ο Τυρταίος! Απ' τους παλιούς...

Αλλά μια και θά 'xει συνέχεια μεγάλη η ανάλυσή σου - πρέπει να χαίρεσαι γι' αυτό - μια και δέχεσαι προσωπική επίθεση, αναβάλω τον παραπέρα σχολιασμό γι' αργότερα.

θα σε ρωτήσω μόνο το εξής πονηρέ Πήγασε "άρχοντα της προπαγάνδας". Τους βάζεις να σου κάνουν παραληρηματικές επιθέσεις, για να περάσεις τελικά τις απόψεις σου; Ακολουθείς το περίφημο σύστημα "ρουφιάνεψέ με" χωρίς ειρμό, ώστε σε αντιδιαστολή να αναδειχθεί η συλλογιστική μου; Reverse propaganda?

Είσαι μεγάλος μάστορας...:-D

Διατελώ εν αναμονή...

 
At Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2006 2:42:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

Μου πέσαν τα φτερά, είμαι ένα ζώο, ένα άλογο χωρίς φτερά, ή μήπως ένα πρόβατο;
Δε ξέρω τι είμαι.
Είμαι μια ...διχασμένη!!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home