Πέμπτη 9 Μαρτίου 2006

ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΗΝΟΣ


‘’ …..μήτε πλούτος, μήτε κτήματα, μήτε υπάρχοντα δεν εξισούνται με την ελευθερίαν’.’
Δημήτριος Υψηλάντης

ΜΗΝΑΣ ΜΑΡΤΙΟΣ (1)

630
21 ΜΑΡΤΙΟΥ
Ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ηράκλειος, μετά από νικηφόρους αγώνες, επαναφέρει στα Ιεροσόλυμα τον Τίμιο Σταυρό, τον οποίο στο μεταξύ είχαν αρπάξει οι Πέρσες στους αγώνες που είχαν προηγηθεί.

961
7 ΜΑΡΤΙΟΥ
Ο Στρατηγός Νικηφόρος Φωκάς καταλαμβάνει τον Χάνδακα (Ηράκλειο) Κρήτης. Οι Άραβες αγωνίστθηκαν με πείσμα, αλλά αναγκάστηκαν να υποκύψουν μπροστά στην γενναιότητα των Βυζαντινών. Μετά το γεγονός αυτό, ολόκληρη η Κρήτη περνάει στην κυριαρχία των Βυζαντινών.

1311
15 ΜΑΡΤΙΟΥ
Μετά από σύγκρουση περίφημης Εταιρείας των Καταναλών ( Gran Compañía Catalana de los Almogávares στα Ισπανικά), με τις δυνάμεις των εκπροσώπων της Φραγκοκρατούμενης Ελλάδος, κοντά στη λίμνη Κωπαίδα, ο Γάλλος Δούκας της Αθήνας Γουαλτέριος του Βρυεντίου υφίσταται βαριά ήττα και σκοτώνεται. Μετά από αυτό το γεγονός ιδρύεται το Καταλανικό Κράτος των Αθηνών, που διατηρείται μέχρι το 1388. (ένα πολύ κατατοπιστικό κείμενο της ιστορίας της περιβόητης Εταιρείας των Καταλανών είναι γραμμένο από τον Ramon Muntaner , μέλος επίσης της Εταιρείας, με τον τίτλο ΧΡΟΝΙΚΑ (Crònica) που μπορείτε να διαβάσετε εδώ (αν έχετε οπλισθεί με υπομονή μια που είναι και 614 σελίδες !).

1821 (2)
17 ΜΑΡΤΙΟΥ
Οι Πρόκριτοι της Μάνης, υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, συγκεντρώνονται στο χωριό Τσίμοβα (Αρεόπολη) της Λακωνίας και υψώνουν τη Σημαία της Επαναστάσεως, που ευλογήθηκε από τους ιερείς του ‘’Ταξιάρχη’’. ‘Ολοι τους ορκίζονται ‘’Ελευθερία ή Θάνατος’’.

18 ΜΑΡΤΙΟΥ
Μετά από σύσκεψη στη Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, υπό την προεδρία του Επισκόπου Παλαιών Πατρών, Γερμανού, επακολουθεί η ορκωμοσία των οπλαρχηγών και προκρίτων που ήταν εκεί και κυρήσσεται η έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.

23 ΜΑΡΤΙΟΥ
Δύναμη από 2.000 οπλισμένους Μανιάτες με αρχηγό τον Ηλία Μαυρομιχάλη, εισέρχεται στη Καλαμάτα και αναγκάζει το Διοικητή της Τουρκικής φρουράς, Αρναούτογλου, να παραδώσει την πόλη.Το μεσημέρι, στη εκκλησία των Αγίων αποστόλων, ιερείς και ιερομόναχοι, ευλογούν τις ελληνιές σημαίες και τους οπλαρχηγούς.
Οι Γρηγοράκηδες, τώρα στο Γύθειο, υψώνουν την ίδια μέρα, την σημαία της επαναστάσεως, στο Μαραθωνήσι.

25 ΜΑΡΤΙΟΥ
Ο Επίσκοπος Παλαών Πατρών, Γερμανός, στη πλατεία Αγίου Γεωργίου της Πάτρας, κηρύσσει την έναρξη της επαναστάσεως και ορκίζει 1000 περίπου άνδρες, υπό την αρχηγία των Ανδρέα Ζαϊμη, Ανδρέα Λόντο και Μπενιζέλο Ρούφο.

29 ΜΑΡΤΙΟΥ
Η πρώτη Μάχη του Απελευθερωτικού Αγώνα, δίνεται από 300 Μανιάτες υπο τον Κολοκοτρώνη, στον Άγιο αθανάσιο Καρύταινας Γορτυνίας, οι οποίοι αποκρούουν για 6 ώρες, τις λυσσώδεις επιθέσεις 1.700 Τούρκων. Οι Τούρκοι προσπαθούσαν να διαφύγουν από τον ποτ. Αλφειό, στη γέφυρα του οποίου, διαλύωνται από τον Κολοκοτρώνη, αφήνοντας 500 νεκρούς.

1822
28 ΜΑΡΤΙΟΥ
700 Κρήτες μαχητές επιτίθενται στη περιοχή του Ρεθύμνου, σε 5πλάσιους Τούρκους, οι οποίοι κατανικόνται και τρέπονται σε φυγή, μέσα στο Φρούριο της πόλης.

1823
29 ΜΑΡΤΙΟΥ
Συνέρχεται στο Άργος, η Β’ Εθνική Συνέλευση, στην οποία, μετά από μακρές συζητήσεις και έριδες με τους στρατιωτικούς Κολοκοτρώνη, Ανδρούτσο, Υψηλάντη και άλλους, εξελέγει, ως Πρόεδρος του Εκτελεστιού, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, με ΄εδρα την Τρίπολη. Οι εργασίες της έλειξαν στις 18 Απριλίου, με την έκδοση διακήρυξης για την ‘’ πολιτική των Ελλήνων ύπαρξη και ανεξαρτησία’’.
Την διακήρυξη αυτή υπέγραξε και ο Θ.Κολοκοτρώνης και οι άλλοι στρατιωτικοί, παρόλα αυτά ο εμφύλιος σπαραγμός θα συνεχιστεί και ο Αγώνας θα περάσει μεγάλη κρίση.

1863
18 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΕΚΛΟΓΗ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ως βασιλιά των Ελλήνων.
Ο Πρόεδρος της Προσωρινής Κυβερνήσεως, Ζ. Βάλβης, ανακοινώνει στην Εθνική Συνέλευση ότι οι τρείς Δυνάμεις (Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία) προτείνουν ως Βασιλέα, τον Πρίγκηπα Γουλιέλμο Γεώργιο Γλύξσμπουργκ της Δανίας. Η Ελληνική Κυβέρνηση πρότεινε την εκλογή του και με ψήφισμα η Εθνική Αντιπροσωπεία, ανακυρήσσεται ο Πρίγκιπας, Βασιλιά των ελλήνων.

1896
25 ΜΑΡΤΙΟΥ – 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Πραγματοποιείται στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα, (μετά από την ιδέα αναβιώσεως που είχε το 1984, ο Γάλλος Βαρώνος Πιέρ ντε Κουμπερτιέν), με σκοπό την αναβίωση των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, την ανάπτυξη του κλασσικού ιδεώδους στο σύγχρονο αθλητισμό και την σύσφιξη των σχέσεων των λαών.

1904
9 ΜΑΡΤΙΟΥ
Επιτροπή Αξιωματικών από τους Λοχαγούς του Πεζικού Αναστάσιο Παπούλα, Αλέξανδρο Κοντούλη, τον Υπολοχαγό Πεζικού Γεώργιο Κολοκοτρώνη και τον Ανθυπολοχαγό Πυροβολικού Παύλο Μελά, μαζί με 10 συνοδούς, με εντολή της Ελληνικής Κυβερνήσεως, περνά τον ποτ. Αλιάκμωνα και μπαίνει στην Δυτ. Μακεδονία με σκοπό την εξέταση της καταστάσεως για την συγκρότηση ένοπλης αμυντικής οργανώσεως στην Μακεδονία, για την αντιμετώπιση της Βουλγαρικής δραστηριότητας, εναντίον του εντόπιου Ελληνισμού.

1905
10 ΜΑΡΤΙΟΥ
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, με 600 άνδρες, καταφεύγει στο χωριό Θέρισσος των Χανίων και εκδίδει προκήρυξη ανακοινώνοντας τη ένωση της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα.

1913
2 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΣΑΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ.
Διλοχία του στρατού, αποβιβάζεται στη Σάμο, από το οπλιταγωγό ΘΕΣΣΑΛΙΑ που συνοδευόταν από το θωρηκτό ΣΠΕΤΣΑΙ και τα αντιτορπιλικά ΝΙΚΗ και ΒΕΛΟΣ. Η ενέργεια αυτή τυπική στην ουσία της, απέβλεπε στην επίσημη αναγνώριση της ένωσης του νησιού με την μητέρα Ελλάδα, που διακήρυξαν οι κάτοικοι του νησιού στις 11 Νοεμβρίου 1912.

5 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΒΑΣΙΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α’.
Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη, από τον Αλέξανδρο Σχοινά, ο Βασιλιάς. Τον διαδέχεται στο θρόνο, ο Διάδοχος – Αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος.

1914
1 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΕΝΑΡΞΗ ΕΝΟΠΛΟΥ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ.
Τμήματα 700 περίπου Τουρκαλβανών, επιχειροών να εισβάλλουν στο χωριό Βούνοι της Χειμάρας, αλλά αποκρούονται από τμήματα του στρατού της Αυτόνομης Βόρεια Ηπείρου. Το γεγονός αυτό σήμανε την έναρξη του ένοπλου αγώνα μέχρι τις 17 Μαρτίου 1914, οπότε οι Αλβανοί αναγκάστηκαν να υπογράψουν το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, με το οποίο αναγνωριζόταν η Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.

1932
25 ΜΑΡΤΙΟΥ
Γίνονται στην Αθήνα τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, στην Πλατεία των Παλαιών Ανακτόρων. Ο Εμμανουήλ Λαζαρίδης, είχε την αρχιτεκτονική επιμέλεια, ενώ το ανάγλυφο, φιλοτεχνήθηκε από τους Κωνσταντινο Δημητριάδη και Φωκίωνα Ρωκ.

1936
18 ΜΑΡΤΙΟΥ
Πεθαίνει, στη Γαλλία, ο Ελευθέριος Βενιζέλος που υπήρξε η μεγαλύτερη πολιτική φυσιογνωμία της νεότερης Ελλάδας. Δίκαια θεωρήθηκε, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, ως ο θεμελιωτής της νεότερης Ελλάδος και αναγνωρίσθηκε από την Εθνική Αντιπροσωπεία ως Εθνάρχης.

1948
7 ΜΑΡΤΙΟΥ
Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων με την μητέρα Ελλάδα.

1959
13 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΛΗΞΗ ΕΝΟΠΛΟΥ ΑΓΩΝΑ Ε.Ο.Κ.Α
Με διαταγή του Αρχηγού της ΕΟΚΑ, Αντισυνταγματάρχη εν αποστρατεία Γεωργίου Γρίβα (Διγενή), που αγότερα έλαβε τιμητικά τον βαθμό του Αντιστρατήγου, λήγει ο Αγώνας της ΕΟΚΑ και καλούνται οι μαχητές του να επιστρέψουν στα ειρηνικά τους έργα.


(1). Σημείωση. Ο Μάρτιος γενικά, είναι ο μήνας που καταλαγιάζουν τα καιρικά φαινόμενα και η γη ετοιμάζεται να ανθίσει. Πολλά τα ιστορικά γεγονότα που έχουν την αρχή τους στον μήνα αυτόν. Εμείς απλά κάναμε μια, όσο γίνεται περισσότερο αντικειμενικά, σφαιρική καταγραφή της Ιστορίας μας.

(2). Ο Μάρτιος του 1821, είναι ο μήνας που γυρίζουν τα πάνω – κάτω σε τούτο τον τόπο. Αφήνω τον Ν.Καζαντζάκη να τα πει όπως αυτός ξέρει….

«Το ελληνικό γένος αν σώθηκε ως τα σήμερα, αν επέζησε ύστερα από τόσους εχτρούς - εξωτερικούς κι εσωτερικούς, προπάντων εσωτερικούς - ύστερα από τόσους αιώνες κακομοιριά, σκλαβιά και πείνα, το χρωστάει όχι στη λογική - θυμηθείτε τους τρεις εμποράκους που ίδρυσαν τη Φιλική Εταιρεία, θυμηθείτε το '21 - το χρωστάει στο θάμα. Στην ακοίμητη σπίθα που καίει μέσα στα σωθικά της Ελλάδας »
Ν. Καζαντζάκης (από τον πρόλογό του στον "Καπετάν Μιχάλη")

2 Comments:

At Πέμπτη, Μαρτίου 09, 2006 10:29:00 μ.μ., Blogger Greg said...

Ακοίμητη σπίθα πράγματι!
Συγχαρητήρια για την άψογη δουλειά!

 
At Κυριακή, Μαρτίου 12, 2006 12:30:00 π.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια greg.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home