Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2006

STATUS QUO ANTE

31 Ιανουαρίου 1996

NO SHIPS – NO TROOPS – NO FLAGS

Φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ (F461), βόρεια της ΚΩ.

Κυβερνήτης του ΝΑΒΑΡΙΝΟ, ο αντιπλοίαρχος Ι. Λιούλης στον οποίο ανατέθηκαν και τα Καθήκοντα του τακτικού Διοικητή, δηλαδή όλων των μονάδων,τμημάτων αεροσκαφών και ελικοπτέρων, που βρίσκονταν ή θα έφθαναν στην περιοχή των Ιμίων.
Οργανικό ελικόπτερο της φρεγάτας, το ελικόπτερο με αριθμό ΠΝ 21 και πλήρωμα τους υποπλοιάρχους Καραθανάση (κυβερνήτης), Βλαχάκο (συγκυβερνήτης) και αρχικελευστή Γιαλοψό (χειριστής ραντάρ).
Το ΠΝ 21 απονηώθηκε στις 04:30 μέσα σε άσχημες καιρικές συνθήκες, με αποστολή να ερευνήσει αν στο κεντρικό νησάκι, τα Ίμια, υπήρχαν Τούρκοι στρατιώτες. Μόνο μέσο εντοπισμού έχει τον προβολεα του.
Στις 04:50 αναφέρει οτι εντόπισε στη Δυτική ‘Ιμια, περί τους 10 Τούρκους κομάντος, με τη σημαία τους.
Του δίνεται εντολή να επιστρέψει στη φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ, που βρίσκεται ανάμεσα στις βραχονησίδες Πίτα, από το βορά και Καλόλιμνο, από το Νότο.
Καθώς κατευθύνεται προς τα εκεί, το ελικόπτερο ΠΝ 21, αναφέρει ότι έχει "Master Caution". (το κεντρικό φωτεινό σήμα, στον πίνακα βλαβών κάθε ιπτάμενου μέσου, που προειδοποιεί τους χειριστές ότι υπάρχει βλάβη σε κάποιο από τα συστήματα του μέσου).
Αυτή ήταν η τελευταία επαφή του με την φρεγάτα..
Σε λίγη ώρα, ψάχνοντας με προβολέα από το ΝΑΒΑΡΙΝΟ, θα βρουν να επιπλέει στην επιφάνεια της θάλασσας, ο ένας πλωτήρας του ελικοπτέρου ΠΝ 21…….
Φτάσαμε στα πρόθυρα του πολέμου με τους απέναντι.
Τα γεγονότα στην επίσημη εκδοχή τους μπορούμε να τα βρούμε επίσημη ιστοσελίδα ου ΥΠΕΞ, το θέμα αποτέλεσε παγκοσμοίου ενδιαφέροντος γεγονός, που καλύφθηκε από μέσα, παγκόσμιας τηλοψίας (CNN) και στρατηγικών THINK TANKS (UK DEFENSE FORUM).

Καλή η ανάλυση που φαίνεται στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.
Γίναμε γενικά ξεφτίλα.
Πήγαν χαμένα τρία νέα παιδιά, στην προσπάθειά τους να εκτελέσουν το καθήκον τους.
ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΚΕΠΑΣΕ