Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2005

ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΑ ΕΞΗ……..

1η ΠΑΝΕΘΝΙΚΗ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ

Βρέθηκα στη πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδος, για μία υποχρέωση ψυχής και συνείδησης. Άσχετης με την Ιστορία και τα τεκμαινόμενα στα εσω-εξωτερικά και διπλοματικο-ιστορικά μας.
Μία υποχρέωση – στάση ζωής και γιατί όχι, τόσων χρονών αγάπης και συμπαράστασης σε μένα.
Ήταν θέμα αρχής.
Έπρεπε να είμαι εκεί.

Όσο καιρό παρέμεινα στη Σαλονίκη λοιπόν, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω, στις 9-12-2005, τη συγκέντρωση των παμμακεδονικών ενώσεων, που έγινε στο συνεδριακό κέντρο ‘’Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ’’.

ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ !!

ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ γιατί (χωρίς να μπορώ να αναλύσω την αιτία), ο κόσμος ήταν ΛΙΓΟΣ.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ γιατί – τουλάχιστον για την συγκεκριμμένη συνδιάσκεψη – με τις παρουσίες ή απουσίες τους, χαρακτήρισαν και πολιτικοποίησαν μια συγκέντρωση (συνδιάσκεψη), που θα έπρεπε να είναι ‘’ομονοποιημένη’’ και όχι να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για τις φιλοδοξίες ή τις φοβίες και των παρόντων και των απόντων!!!!

Η 1η ΠΑΝΕΘΝΙΚΗ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ, που έγινε στη Σαλονίκη, για μένα τουλάχιστον, είχε αποτυχία πλήρη.

Νομίζω ότι θα είχε επιτυχία ΑΝ είχαν παρευρεθεί (δεν γνωρίζω αν είχαν προσκληθεί) οι παρακάτω:

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Για να ξανα-υπογραμμίσει το

‘’κάλεσμα της κυβέρνησης να ασκήσει βέτο και εν ανάγκη να προσφύγει σε δημοψήφισμα’’

όπως έκανε ΜΙΑ ημέρα πριν, στην έκτακτη συνεδράση του δημοτικού συμβουλίου, ε αποκλειστικό θέμα την επικείμενη συζήτηση στα αρμόδια όργανα για την ένταξη της ΠΓΔΜ, στην ΕΕ.

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Για να καταθέσει και αυτός τη θέση του και όχι να ανακοινώνει στις 9-12-2005 ότι θα διοργανώσει εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 60 χρόνια από τη λήξη του Β΄ΠΠ, στην οποία θα τιμήσει αγωνιστές της εθνικής αντίστασης.

Ο Δρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΦΟΣ (ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ)

Για να ξαναδηλώσει (όπως έκανε, στις 8-12-2005, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών – ΕΙΕ – στην ημερίδα με θέμα ‘’Οι σχέσεις μας με την ΠΓΔΜ: Πρόσφατες εξελίξεις και προοπτικές για το μέλλον’’), ότι

‘’ Η κυβέρνηση να ζητήσει αναβολή από τη Κομισιόν, αν η υπόθεση των Σκοπίων έρθει προς συζήτηση στο προσεχές Συμβούλιο για την ένταξή τους στη ΕΕ, ώστε το διάστημα αυτό να καταστεί δυνατήη ταχεία εξεύρεση λύσης, κοινά αποδεκτής’’.

Ο Κος ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ (καθηγητής της Παντείου)

Για να ξαναδηλώσει (όπως έκανε στην παραπάνω ημερίδα του ΕΙΕ), ότι

‘’ Ζούμε και σκεπτόμαστε με τρόπο μεταπρατικό, βασισμένο σε ξένα πρότυπα. Δεν υπάρχουν ερείσματα να αναπτυχθεί νέο φρόνημα. Οι λέξεις ΄΄έθνος΄΄ και ΄΄Πατρίδα΄΄, προκαλούν σκεπτικισμό…… Οι Σκοπιανοί ξέρουν τις αδυναμίες μας, αξιολογούν τον ενδοτικό μας λόγο και την ασαφή μας πολιτική μας στάση και μας αντιμετωπίζουν’’.

Ο Κος ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ ( καθηγητής του ΑΠΘ)

Για να ξαναδηλώσει (όπως έκανε στην παραπάνω ημερίδα του ΕΙΕ), ότι

‘’ Συνεχίζουμε να οδηγούμαστε σε διπλωματική ήττα και ταπείνωση. Καταντήσαμε να εκλιπαρούμε την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για την ποθητή λύση’’.

Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ εν αποστρατεία, ΝΙΚΟΣ ΓΡΥΛΛΑΚΗΣ (Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη το 1990-1993)

Για να ξαναδηλώσει (όπως έκανε στις 8-12-2005, σε διάλεξη που έδωσε σε 200 φοιτητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου των Σκοπίων, στην Σιθωνία της Χαλκιδικής), ότι

‘’ Η καλύτερη λύση είναι το όνομα ΣΛΑΥΟΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, με προοπτική τη δημιουργία συνομοσπονδίας Ελλάδος-Σκοπίων. Το δικαιούται με το σπαθί της το όνομα αυτό η χώρα σας. Να μπουν στο ράφι οι ΄΄Ελληνοφάγοι΄΄ και οι ΄΄Σκοπιανοφάγοι΄΄ και οι 2 λαοί να βρούν λύση χωρίς μεσάζοντες και διαιτητές''.

ΑΝ ΤΑ ΣΥΝΟΨΙΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ;

Μέσα σε 1-2 μέρες, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, έγιναν παράλληλες και μη συναντούμενες πουθενά (δυστυχώς), συνάξεις, ημερίδες, διοργανώσεις κ.λ.π, για τον ίδιο σκοπό και θέμα. Αυτό του μέλλοντος του κράτους των Σκοπίων, του ονόματός του και τον ρόλο της Ελλάδος, υποβοηθητικό ή ανασταλτικό, της εισόδου του στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΝΙΣΤΑΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ο καθένας μιλά ανεξάρτητα χωρίς να υπάρχει ένας συντονισμός. Απόψεις σωστές ή όχι εφαρμόσιμες ή μη, αλλά κανένας συντονισμός.

ΝΑ ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ Η ‘’συνδιάσκεψη’’
ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ !!

Μου φάνηκε πως ήταν …… χωρίς το …συν !!