Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2005

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Η γνώση της Ιστορίας, πιστεύω ότι δεν χρησιμεύει μόνο για να θυμώμαστε πρόσωπα, γεγονότα και δράσεις των ανθρώπων, των λαών και των εθνών που τα δημιούργησαν. Η ιστορική γνώση έχω την αίσθηση ότι κυρίως βασίζει την αξία της, στο γεγονός ότι αποτελεί πηγή άπειρων διδαγμάτων για τη χάραξη της μελλοντικής πορείας του ατόμου, του Κράτους του ΄Εθνους.
Με βάση την παραπάνω αίσθησή μου θα προσπαθώ, άσχετα αν πάντα το πετυχαίνω, να καταγράφω τα σημαντικά κάθε μήνα που συνέβηκαν στο παρελθόν, έτσι για να τα θυμάμαι αλλά και μαζί με μένα όσοι, κοπιάσουν στο μπλογκ μου.
Βοηθός μου στη προσπάθεια αυτή, ο Παπαρηγόπουλος και οι κουραστικές αλλά λεπτομερείς εκδόσεις της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού.

ΜΗΝΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

1-11-1940
Σκοτώνεται κατά τη διάρκεια επίθεσης στο ύψωμα Τσούκα της Πίνδου, ο Υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος, από την τότε Ιταλοκρατούμενη Ρόδο. Είναι ο πρώτος νεκρός του ελληνοϊταλικού πολέμου.
2-11-1912
Άγημα 40 Ελλήνων Πεζοναυτών, αποβιβάζονται από το αντιτορπιλικό ΄΄Θύελα΄΄, στη Δάφνη του Αγ. Όρους και απελευθερόνουν τις Καρυές.
5-11-1912
200 Κρητικοί και αριθμός εθελοντών Ηπειρωτών, υπό την αρχηγία του Ταγματάρχη της Χωροφυλαακής, Σπύρο Σπηρομήλιο, αποβιβάζονται στη Χειμάρα της Βόρειας Ηπείρου, αιχμαλωτίζουν την τουρκική φρουρά και απελευθερώνουν την πόλη.
Η 6η (VI) Μεραρχία του ελληνικού στρατού, εκδιώκει τους Τούρκους και απελευθερώνει την Άρνισσα της Έδεσσας.
6-11-1912
Το 8ο Τάγμα Ευζώνων της 6ης (VI) Μεραρχίας του ελληνικού στρατού, απελευθερώνει το χωριό Κέλλη της Φλώρινας.
7-11-1912
Το 1ο Σύνταγμα Ιππικού της 6ης (VI) Μεραρχίας του ελληνικού στρατού, απελευθερώνει τη Φλώρινα.
8-11-1912
Ναυτικό άγημα και δύναμη στρατού, σύνολο 1000 άτομα, υπό τον Αλέξανδρο Μανουσάκη, αποβιβάζονται από το θωρηκτό ΄΄Αβέρωφ΄΄ και από 3 επίτακτα πλοία, στην Μυτιλήνη. Αφού συλαμβάνουν 2000 Τούρκους στρατιώτες, την φρουρά του νησιού, το απελευθερώνουν.
11-11-1912
Η 3η (ΙΙΙ) Μεραρχία και το 1ο Σύνταγμα Ιππικού της 6ης (VI) Μεραρχίας του ελληνικού στρατού, απελευθερώνει τη Καστοριά.
Απελευθερώνεται η Χίος, από το 7ο Σύνταγμα Πεζικού.
24-11-1912
Δύναμη 2 Ταγμάτων Πεζικού και πυροβολικό, αποβιβάζονται και απελευθερώνουν τους Άγιους Σαράντα της Βόρειας Ηπείρου. Τις επόμενες μέρες, η ελληνική δύναμη δέχεται σφοδρή επίθεση από τούρκικες δυνάμεις και αναγκάζεται, στις 28-11-1912, να αποχωρήσει στη Κέρκυρα.

1 Comments:

At Δευτέρα, Νοεμβρίου 28, 2005 8:22:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

Πολιορκητή μου (συγχώρα με για το κτητικό)Γράφω ΄΄Βοηθός μου στη προσπάθεια αυτή, ο Παπαρηγόπουλος και οι κουραστικές αλλά λεπτομερείς εκδόσεις της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού΄΄. Αυτές είναι οι πηγές μου τουλάχιστον για ιστόρηση της μηνιαίας Ιστορίας.
(και γω λόγω φόρτου τα έχω λίγο φορτώση ... στον κόκορα).

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home