Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2005

''ΠΙΑΣ΄ΤΟ ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΥΤΟ''

ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

Διαβάζοντας την έκθεση προόδου της υποψηφιότητας της Τουρκίας, για ένταξή της στην Ε.Ε (TURKEY 2005 PROGRESS REPORT), που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 9-11- 2005, δεν καταλαβαίνω που βρήκαν (οι περισσότερες εφημερίδες) το καλό σημάδι για την χώρα μας, σε ότι αφορά (και το τονίζω), το ότι σφίγγουν τα λουριά για το casus belli.

Εξηγούμαι λοιπόν μετά από μελέτη της έκθεσης, (και συγχωρέστε με για την μετάφραση και τα λάθη της) :

Σελίδα 40
Παράγραφος 1.3 Regional Issues ( Θέματα της περιοχής)
Υπότιτλος Peace full Settlement of Border Dispute ( Ειρηνική επίλυση των συνοριακών διαφορών ).

‘………. In April 2005 the President of Parliament express the view of Turkey could drop the reference to the casus belli versus Greece……… adopted by the Turkish Parliament in 1995……’.

΄΄……….. Τον Απρίλιο 2005 ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία θα μπορούσε να διαγράψη την αναφορά του casus belli, εναντίον της Ελλάδος…………. που είχε εγκριθεί από το τουρκικό Κοινοβούλιο το 1995….΄΄

Σελίδα 42
Παράγραφος 1.4 General evaluation ( Γενική Αξιολόγηση).
Υπότιτλος Regional Issues ( Θέματα της περιοχής).

‘…… Relations between Greece and Turkey have continued to develop positively. However, despite 31 rounds of meetings since 2002, the parties have not yet been able to reach comprehensive settlement of the outstanding border dispute……’.

΄…….. Οι σχέσεις μεταξυ της Ελλάδος και της Τουρκίας, συνεχίζουν να αναπτύσσονται θετικά. Πάντως, αν και έχουν γίνει 31 κύκλοι συναντήσεων από το 2002, τα δύο μέρη δεν κατέστει δυνατόν να φθάσουν σε μία πλήρη συμφωνία αναφορικά την υπάρχουσα συνοριακή διαφορά…..΄΄.

Σελίδα 14
Παράγραφος 1.1 Criteria for Membership ( Κριτήρια για να γίνει μέλος).
Υπότιτλος Civil – Military relations ( Σχέσεις Πολιτείας και Ενόπλων Δυνάμεων).

‘……… The Armed Forces continue to exercise significant political influence……. In particular, statements by the military, should only concern military, defense and security matters and should only be made under the authority of government…….’.

΄………. Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να εξασκούν σημαντική πολιτική επιρροή…… Συγκεκριμμένα δηλώσεις που γίνονται από στρατιωτικούς κύκλους, πρέπει να αφορούν μόνο σε θέματα των ενόπλων δυνάμεων, της άμυνας και της ασφαλείας και πρέπει να γίνονται, μόνο με εξουσιοδόηση της κυβέρνησης……΄.

ΔΗΛΑΔΗ

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, εξέφρασε την άποψη ….τον Απρίλιο 2005, ότι θα μπορούσε να διαγραφεί το casus belli.
Το πήρε αυτό η ΕΕ, δεν έλαβε υπόψη της ότι στις 25 Οκτωβρίου 2005, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (ΕΣΑ) της Τουρκίας ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ το casus belli. Αμ ότι λέιε ένας πρόεδρος του κοινοβουλείου αν γινόταν στην Τουρκία, τα πράγματα θα ήταν καλά, αλλά έλα ντε που δεν είναι έτσι και τόσο απλά….

Τι είναι το ΕΣΑ τώρα;

Όργανο θεσμοθετημένο από το σύνταγμα, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Τουρκικής κυβερνήσεως, και μέλη όλους τους αρχηγούς των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Θεμοθετημένο από τον …μεγάλο Πατερούλη τον Κεμάλ και μη καταργηθέντος ανά τους αιώνας. Ότι πεί αυτό, κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτός βέβαια είναι και ο λόγος που στα κριτήρια που θέσπισε η ΕΕ για να μπεί η Τουρκία σε αυτήν, έβαλε και ιδιαίτερο κεφάλαιο το ΄΄ σχέσεις πολιτείας και Ενόπλων Δυνάμεων΄΄.

ΣΥΝΟΨΙΣ

Καλές οι αναφορές της επιτροπής για τα κακώς κείμενα του …… κουμπάρου.
Πολλές και δομικές οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα εσωτερικά του …. Κουμπάρου. Θα αργήσουν χρόνια πολλά.

Αλλά όχι και να πανηγυρίζουμε !!

Απλά να μελετούμε την κάθε κίνηση και αντίδραση

Γιατί Κουμπάρε ο Κουμπάρος δεν έχει μπέσα και αν (αν λέω) έχει αυτός μπέσα, θα ησυχάσω μόνον όταν θα μου πείς ότι, είτε καταργήθηκε το ΕΣΑ, η άλλαξε η σύνθεσή του ( που προϋποθέτει αλλαγή του Τουρκικού Συντάγματος)

ΠΙΑΣ΄ΤΟ ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΥΤΟ (τουλάχιστον για τα επόμενα 8-10 χρόνια).