Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2005

ΕΝΑΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ( ΜΕΡΟΣ ΕΚΤΟ )

ΑΚΡΑΓΑΝΤΑΣ


΄΄Η ομορφότερη πόλη των θνητών΄΄, κατά την ωδή του Πινδάρου, που συνέθεσε για να δοξάση την νίκη, στην Ολυμπία, του Θήρωνα, τυράννου και άρχοντα του Ακράγαντα.

΄΄ Οι Ακραγαντινοί διασκεδάζουν σαν να πρόκειται να πεθάνουν αύριο και κατασκευάζουν τα σπίτια τους σαν να πρόκειται να ζήσουν για πάντα΄΄ κατά τον μεγαλύτερο φιλόσοφο της Σικελίας τον Εμπεδοκλή.

Ιδρύθηκε το 580 π.χ, από κατοίκους της γειτονικής Γέλας, (108 χρόνια μετά την ίδρυση της ίδιας της Γέλας), επίσης ελληνικής αποικίας και αντιπροσωπείας της μητρόπολής της Ρόδου.
Έφθασε σε μεγάλη ακμή, λόγω του εμπορίου που ανέπτυξε και των εξαγωγών σε δημητριακά, λάδι, κρασί, προς όλες της τότε γνωστές αγορές.

Ο τύραννος του Ακράγαντα Θήρων, μαζί με τον Γέλωνα των Συρακουσών, κατατρόπωσαν τους Καρχηδονίους, στην Ιμέρα.

Στα 407 π.χ όμως πλήρωσαν αυτή τους την νίκη, όταν μετά από επτά μήνες πολιορκίας από τους Καρχηδονίους, η πόλη καταστράφηκε σε τέτοιο βαθμό που δεν μπόρεσε από κει και μετά να ξαναβρεί την παλιά της αίγλη.

΄΄…….. και κατασκευάζουν τα σπίτια τους σαν να πρόκειται να ζήσουν για πάντα΄΄. Όχι μόνο τα σπίτια τους αλλά και τους ναούς τους. Αυτό είναι αλήθεια.
Ο αρχαιολογικός χώρος, η κοιλάδα των ναών, που σήμερα έχει διαστάσεις 4,5 επί 3 χιλιόμετρα, μαρτυρεί το μεγαλείο της πόλης και επιβεβαιώνει τον Εμπεδοκλή.
Τεράστιος χώρος, με έξη ναούς, με καλύτερα διατηρημένο τον ναό της Ομονοίας.
Το δέος που επέβαλαν αυτοί οι ναοί, στους περιπλέοντες τα παράλια του Ακράγαντα, ειδικά την νύκτα, που όλοι φωτιζόταν, ήταν η ασπίδα αλλά και η αποτροπή για κάθε εισβολέα.

Ο ναός της Ομονοίας, αποτελεί το αποκορύφωμα, από κατασκευαστικής πλευράς, των πειραματισμών, στο πλαίσιο του Δωρικού ρυθμού. Είναι πολύ καλά διατηρημένος, γιατί ο Άγιος Γρηγόριος, επίσκοπος του Ακράγαντα, τον μετέτρεψε, το 597 μ. χ, σε χριστιανικό, στην μνήμη των αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
Άλλοι ναοί στην κοιλάδα των ναών, ο ναός του Ηφαίστου, των Διοσκούρων, της Ήρας Λακινίας, του Ηρακλή και του Ολυμπίου Διός.

Ναός του Ολυμπίου Διός, γνωστός και ως ναός των Γιγάντων. Είχε μέγεθος 53 επί 110 μέτρα. Ήταν επτάστυλος και είχε τόσο μεγάλα μεταξόνια, ώστε ήταν αδύνατον να γεφυρωθουν με απλά επιστήλια, γι΄αυτό εφαρμόσθηκε η λύση του ψευδοπεριπτέρου ναού. Γιγάντια αγάλματα Ατλάντων, υποστήριζαν το επιστύλιο, πατώντας στα μετακιόνια (από το βιβλίο, Ο Τύραννος των Συρακουσσών του Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι, εκδόσεις Ψυχογιός ).

Το έργο θα τελείωνε, το 408 π.χ.
Έμεινε ατελείωτο.

Στα 407 π.χ ο Ακράγαντας καταστράφηκε από τους Καρχηδονίους με αρχηγό τον Ιμίλκωνα, μια που ο Αννίβας, είχε πεθάνει από τον λοιμό που ξέσπασε στο στρατόπεδό του, κατά την διάρκεια της επτάμηνης πολιορκίας της πόλης.

Ετικέτες