Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2005

ΕΝΑΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ( ΜΕΡΟΣ ΕΝΝΑΤΟ )

ΕΡΥΚΑΣ

Μια που φθάσαμε μέχρι την Έγεστα, στο βορειοδυτικότερο άκρο της Σικελίας και πριν πάμε στο Παλέρμο, την πρωτεύουσά της, καλό είναι να ανηφορήσουμε και στον Έρυκα, να δούμε το velo di Venere, το πέπλο της Αφροδίτης, κατά τους ντόπιους κατοίκους της, παλαιότερους και σημερινούς.

Είναι μια μκρή ορεινή πόλη, διατηρημένη όμως άριστα, χωρίς παρεμβάσεις σύγχρονες, που διατηρεί όλα της τα κτίσματα, όσων πολιτισμών πέρασαν από αυτήν. Στενά δρομάκια, χαρακτηριστικά της καστροπολιτείας, όπως κάποτε ήταν, με πλήθος, καφέ και μαγαζιά για σουβενίρ με αγγειοπλαστική χειροτεχνία.

Γνωστή κατά την αρχαιότητα, ως τόπος λατρείας της μεσογειακής Θεάς της γονιμότητος. Κατά τον υπάρχοντα μύθο, ο πρώτος που την εποίκησε ήταν ο γιός της Θεάς Αφροδίτης, ο Έρικας, από τον οποίο και πήρε το αρχαίο ελληνικό όομα Έρυξ. Ποτέ της δεν απετέλεσε αποικία της Μεγάλης Ελλάδος, αν και κατοικούσαν σε αυτή αρκετοί Έλληνες. Γηγενείς κάτοικοί της ήταν οι Έλυμοι που λατρεύαν τη Θεά της γονιμότητος, οι ΄Ελληνες ως Αφροδίτη Ερικύνη, οι Φοίνικες της γύρω περιοχής ως Αστάρτη και οι Ρωμαίοι ως Venere Ericina.

Στα 278 π.χ, την καταλαμβάνει ο Πύρρος.

Στα 260 π.χ, καταστρέφεται από τους Καρχηδονίους.

Στα 248 π.χ την καταλαμβάνουν οι Ρωμαίοι. Κατά την περίοδο αυτή, η ακμή της πόλης έφθασε στο απόγειό της, λόγω της μεγάλης σημασίας στην λατρεία της Αφροδίτης που έδωσαν οι Ρωμαίοι. Ο Στράβων (1ος αιώνας μ.χ), δίνει πολλές πληροφορίες για την λατρεία της Αφροδίτης και την ΄΄ιερά πορνεία΄΄ την οποία τιμούσαν ιδιαίτερα οι επισκέπτες που πήγαιναν εκεί από όλα τα μέρη του τότε γνωστού κόσμου.
Στον 12ο αιώνα η πόλη καταλαμβάνεται από τους Νορμανδούς, οι οποίοι ενισχύουν τα οχυρωματικά έργα της.

Κτισμένη, όπως είπαμε πάνω σε ένα ψηλό βράχο, περιβάλεται στη βόρεια πλευρά της, που δεν προστατεύεται από βραχους, από κυκλώπεια τείχη, φτιαγμένα το 1200 π.χ, από τους Έλυμους, συμπληρωμένα από 16 πύργους που έφταιξαν, αργότερα οι Νορμανδοί.

Νορμανδοί. Νορντ μεν, άνθρωποι του βορρά, οι βόρειοι.
Έκτισαν στη θέση του αρχαίου ναού, τα νέα τείχη και στη δυτική πλευρά την εκκλησία Matrice, άριστο δείγμα νορμανδικής αρχιτεκτονικής, οργάνωσαν την πόλη, που μοιάζει, ακόμη και σήμερα, να ζει σε κείνους τους καιρούς.

Ιταλικό κράτος (άσχετα από κόμματα και καθεστώτα, διατήρησε και συντηρεί το δείγμα αυτό της ιστορίας του, χωρίς κομπλεξικούς αφαιρετισμούς και αφορισμούς.

Έρυκας, μια ....... Μονεμβασία σε βουνό !
Τι λέω ο άνθρωπος!
Μονεμβασία, ξεπουλημένη σε ξένους και Έλληνες που … μηδίσαν, ασυνάρτητη και βρόμικη, χωρίς κανένα κρατικό προγραματισμό, πολλές φορές και βρόμικη, απλά να γράφεται στους τουριστικούς οδηγούς και όταν την επισκέπτεσαι, ειδικά όταν έχεις εικόνες από τέτοια, όπως ο Έρυκας, να οικτίρεις που ακόμα έχεις το κουράγιο να πηγαίνεις κάθε 3-4 χρόνια σε εκλογικά τμήματα……!!

Ετικέτες